Foto: LETA

Melnais leopards, kuru kriminālprocesā par nelikumīgu iegūšanu un cietsirdīgu izturēšanos SIA "Rīgas nacionālais zooloģiskais dārzs"ievietoja likumsargi, tur, visticamāk, atrodas joprojām, portāls "Delfi" uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kuram, saskaņā ar tiesas lēmumu, bija jāpārņem dzīvnieka uzraudzība.

Jau vēstīts, ka 23. decembrī Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa apstiprināja vienošanos krimināllietā par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, piemērojot vienai apsūdzētajai personai naudas sodu 80 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu jeb 34 400 eiro apmērā, otrai personai piespiedu darbu uz 420 stundām, bet trešajai – naudas sodu 47 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, 20 210 eiro.

Kā iepriekš vēstīja prokuratūrā, pirmstiesas kriminālprocesa laikā leopards tika izņemts un nodots SIA "Rīgas nacionālais zooloģiskā dārzs". Tā kā saskaņā ar Krimināllikumu minētais dzīvnieks ir atzīstams par noziedzīgi iegūtu mantu, prokurors lūdza tiesu konfiscēt leopardu un, ievērojot Kriminālprocesa likuma 240. panta pirmās daļas 4. punktā noteikto, nodot to VID.

VID portālam "Delfi" norādīja, ka leopards pirmstiesas kriminālprocesa laikā tika izņemts un nodots SIA "Rīgas nacionālais zooloģiskā dārzs", kur, visticamāk, atrodas joprojām.

Par noziedzīgi iegūtu mantu leopards var kļūt tikai tad, kad stāsies spēkā un vairs nebūs pārsūdzams nolēmums konkrētajā lietā.

VID var sākt rīkoties ar valstij piekritīgo mantu tikai tad, kad VID rīcībā būs attiecīgais nolēmums un tajā būs nolemts atzīt melno leopardu par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt to.

Taču jebkurā gadījumā VID darbības ar valstij piekritīgo mantu nosaka 2013.gada 26.novembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 1354. Saskaņā ar šo noteikumu 2. punktu pēc tam, kad VID ir saņēmis izpildāmu iestādes lēmumu, tas valstij piekritīgo mantu, kuras sastāvā ietilpst 1973. gada Vašingtonas konvencijas par tirdzniecību ar apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām pielikumā uzskaitītās sugas (tajā skaitā dzīvu dzīvnieku un augu eksemplāri), bez maksas nodod Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP).

Tātad arī gadījumā, ja minētais melnais leopards tiks nodots VID rīcībā kā valstij piekritīgā manta, VID vērsīsies DAP, kas pieņems lēmumu par tā turpmāko atrašanās vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!