Foto: Arhīva foto
Lietuvas lauksaimnieku kooperatīvās savienības "Lietukis", kas bija plaši pazīstama Baltijā pirms 2. pasaules kara, vārds vēsturē diemžēl ir iegājis nevis ar linu ražošanu un piena produktu eksportu, bet gan nežēlīgu slaktiņu. 1941. gada 27. jūnijā bijušajās "Lietukis" garāžās vācu okupantu atbalstīti lietuvieši īpaši cietsirdīgā veidā publiski spīdzināja un nogalināja vairākus desmitus ebreju. Šo traģēdiju Lietuvas ebreju kopiena sauca par melnāko dienu valsts vēsturē. Šokējošākais ir tas, ka līdz šim neviens slaktiņa dalībnieks nav ne noskaidrots, ne arī sodīts.

1941. gada 22. jūnija agrā rītā sākās nacistiskās Vācijas uzbrukums Padomju Savienībai. Gadu iepriekš PSRS okupētā Lietuva bija pirmā teritorija ziemeļu frontes sektorā, kurā iesoļoja vācu karaspēks. Šajā pašā dienā Kauņā sākās tā sauktā Jūnija sacelšanās – lietuviešu spēki, kuri jau iepriekš bija apvienojušies pagrīdes organizācijā "Lietuviešu aktīvistu fronte" (LAF), pilsētā ieņēma stratēģiski svarīgas vietas.

23. jūnijā LAF ieņēma vairākas padomju armijas ieroču noliktavas un pamatīgi apbruņojās. Vairākas lietuviešu cīnītāju grupas ieņēma Kauņā esošos tiltus, vēl citas atbrīvoja aptuveni 2000 ieslodzītos. 24. jūnijā padomju spēki saņēma uzdevumu Kauņu atgūt, bet LAF izdevās sazināties ar uzbrūkošajiem vācu spēkiem un lūgt palīdzību. Vācu gaisa spēki sabombardēja padomju vienības un uzbrukums izgāzās. 25. jūnijā Kauņā beidzot ieradās pirmās vācu armijas vienības un cīņas pilsētā beidzās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!