Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēja "Lattelecom" galvenais izpilddirektors Nils Melngailis otrdien uzņēmuma dalībniekiem, kā arī premjeram Aigaram Kalvītim (TP) nosūtījis vēstuli, kurā pauž bažas par situāciju uzņēmumā.
Kā informēja "Lattelecom" preses sekretāre Maija Celmiņa, vēstulē Melngailis norāda, ka īpašnieki nav nodrošinājuši uzņēmuma valdes pilnvērtīgu darbu.

"Lattelecom" akcionāri 7.decembrī nolēma nepagarināt valdes priekšsēdētāja Melngaiļa pilnvaras, bet pagarināja tās diviem citiem valdes locekļiem - Ingrīdai Ronei un Valdim Vancovičam, žurnālistus informēja "Lattelecom" padomes priekšsēdētājs Gundars Strautmanis. Tā kā Melngailim ir beztermiņa darba līgums ar "Lattelecom", viņš var turpināt pildīt uzņēmuma izpilddirektora pienākumus.

Melngailis vēstulē norādījis, ka uzņēmumam šādā situācijā neizbēgami rodas juridiski un komerciāli riski.

Viņš arī uzsvēris, ka pretēji augustā noslēgtajam nodomu protokolam tiek atlikts jautājums par uzņēmuma kapitāldaļu pārdošanu. Šā gada martā priekšlikumu par uzņēmuma izpirkšanu viņš iesniedzis tāpēc, ka tālākā "Lattelecom" stratēģiskā attīstība ir ierobežota.

"Ja Kalvīša valdība neplāno lemt par "Lattelecom" darījumu, tad jānodrošina, ka šis jautājums tiek operatīvi iekļauts nākamās valdības dienas kārtībā kā viena no prioritātēm," uzskata Melngailis.

Viņš uzskata, ka uzņēmuma turpmākai izaugsmes nodrošināšanai nepieciešams attīstīt papildu pakalpojumus un apgūt jaunus tirgus un stratēģiski perspektīvākie darbības virzieni būtu darbība mobilo sakaru tirgū un darbība starptautiskajā tirgū, kas pašreizējā Latvijas ekonomiskajā situācijā palīdzētu uzņēmumam diversificēt riskus citos tirgos, bet esošā akcionāra struktūra apgrūtina attīstību šajos virzienos.

"Lattelecom" konkurētspēju aizvien vairāk apdraud mobilo operatoru, tostarp "Latvijas Mobilā telefona", aktivitātes, kas jau ieguvis lielu daļu no "Lattelecom" fiksēto sakaru ienākumiem, un turpmāk sagaidāma asa cīņa par interneta tirgus ieņēmumiem, uzsver Melngailis.

Valstij pieder 51% "Lattelecom" kapitāldaļu, bet Skandināvijas kompānijai "TeliaSonera" - 49%.

Pērn "Lattelecom" peļņa bija 36,054 miljoni latu, kas ir par 11,2% vairāk nekā 2005.gadā, kad uzņēmums strādāja ar 32,418 latu peļņu. Kompānijas apgrozījums pērn sasniedza 128,767 miljonus latu, kas ir par 0,02% vairāk nekā 2005.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 128,738 miljoni latu.

Kopējais "Lattelecom" grupas apgrozījums 2006.gadā sasniedza 143,712 miljonus latu, kas ir par 7,7% vairāk nekā 2005.gadā, kad koncerna apgrozījums bija 133,382 miljoni latu. Pērn "Lattelecom" grupas peļņa sasniedza 39,024 miljonus latu, kas ir par 12,8% lielāka nekā gadu iepriekš, kad grupa strādāja ar 34,650 miljonu latu peļņu.

"Lattelecom" grupā ietilpst SIA "Lattelecom", SIA "Citrus Solutions", SIA "Lattelecom Technology", SIA "Baltijas Datoru akadēmija", SIA "LSS" un SIA "Lattelecom BPO".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!