Foto: LETA
Aptuveni piecu gadu laikā Jaunā konservatīvā partija (JKP) savās biedru rindās pulcinājusi vairāk nekā 1000 biedru. Uzvaru partijai nesušas 13. Saeimas vēlēšanas, ļaujot izcīnīt 16 vietas parlamentā, kā arī būt par vienu no valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem, – ar panākumiem un nākotnes izaicinājumiem sestdien JKP padomes sēdē partijas biedrus iepazīstināja politiskā spēka līderi.

Padomes sēde, kas norisinās Gaismas pilī, sākās ar kopīgu Latvijas valsts himnas dziedāšanu. Pirmais uzrunu pauda partijas dibinātājs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Viņš akcentēja, ka politiskā spēka uzvara ir liela un spīdoša. Viņš atskatījās uz partijas pirmajiem pieciem gadiem un atzīmēja šajā laikā paveikto. Tāpat JKP līderis savā uzrunā izcēla sarežģīto valdības veidošanas procesu, kā arī politiskā spēka nozīmi valdībā.

"Situācija valstī bez jūsu [partijas biedru] principialitātes un spēka būtu tādi pati, ja ne sliktāka, kā pirms vēlēšanām," pauda Bordāns. Politiķis uzsvēra, ka JKP ir nosargājusi valdību gan no prokremliskiem spēkiem, gan no oligarhiem. Viņš ir ticības pilns, ka esošā valdība var nostrādāt visu 13. Saeimas sasaukumu.

Runājot par nākotni, politiskā spēka līderis atzīmēja, ka JKP jākļūst par pamata konservatīvo spēku Latvijā. Tāpat jau drīzumā gaidāma cīņa par vietām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, taču partija ir pārliecināta, ka tā var izcīnīt vairākas vietas EP.

Politiskā spēka politika ir demontēt oligarhu varu politika, tiesībsargājošajās institūcijās, kā arī ekonomikā, savu uzrunu turpināja Bordāns.

Nākamā tribīnē kāpa JKP Saeimas frakcijas vadītāja Juta Strīķe. Viņa biedrus aicināja atcerēties, ka politisko spēku Saeimā pārstāv 16 deputāti. "Mums ir monolīts domu kopums frakcijā," lepojās Strīķe.

"Tiesiskuma ziņā mūsu valsts vēl joprojām atrodas gandrīz vai zemākajā punktā kopš neatkarības atjaunošanas," sūrojās frakcijas vadītāja, paužot, ka tiesībsargājošo iestāžu un tiesu varas darbā jāveic kardinālas izmaiņas. "Tas ir jāsaprot arī mūsu koalīcijas partneriem!" turpināja politiķe.

"Man ir prieks un pārliecība, ka mums ir izdevies izveidot komandu, kas nelūzt un nesalūzīs grūtībās," uzmundrināja frakcijas vadītāja.

13. Saeimas deputāts, partijas biedrs Krišjānis Feldmans padomes sēdē atzīmēja, ka politiskā spēka panākumu atslēga ir disciplīna un stipra komanda. Arī viņš lepojās, ka ir izdevies atraut no varas "melu čempionus", ar to domājot – Zaļo un zemnieku savienību.

Uzrunas teica arī politiskā spēka ministri: izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska un satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Tāpat tribīnē kāpa JKP Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Ozols.

Partijai šobrīd ir 1073 biedri. Aptuveni 160 cilvēki vēl gaida rindā uz uzņemšanu partijas rindās.

Saskaņā ar partijas statūtiem JKP padome ir biedru pārstāvniecības lēmējinstitūcija kopsapulču starplaikā. Padomē pārstāvēti biedri un šādas amatpersonas: valdes, Ētikas komisijas, Uzraudzības komisijas locekļi, kanclers, teritoriālo nodaļu vadītāji, jaunatnes nodaļas vadītājs un partijas biedri, kuri ir Saeimas deputāti, ministri un pašvaldību domju vadītāji.

Padomes sēdes ir tiesīgas, ja tajās piedalās vairāk nekā puse amatpersonu.

Vēstīts, ka sestdien JKP biedri pulcējas uz politiskā spēka padomes sēdi, kurā lemj par EP vēlēšanu kandidātu sarakstu, kā arī partijas vadību.

JKP dibināta 2014. gada maijā. JKP plašāku atpazīstamību guva 2017. gadā, kad tai pievienojās bijušie korupcijas apkarotāji – Strīķe un Juris Jurašs.

Politiskais spēks ir pārstāvēts 13. Saeimā ar 16 vietām. JKP frakcija ir otra lielākā frakcija Saeimā aiz "Saskaņas" frakcijas. Valdībā JKP pārstāv tieslietu ministrs Bordāns, izglītības un zinātnes ministre Šuplinska un satiksmes ministrs Linkaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!