Foto: F64
Rēzeknes tiesa 30.aprīlī turpinās skatīt krimināllietu, kurā divas personas apsūdzētas par desmit vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās, informēja tiesā. Tiesa turpinās liecinieku pratināšanu.

Šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies uzņēmējs Andris Kozulis un kāds Andrejs Sačkovskis. Lieta ir saistīta ar balsu pirkšanu Viļānu pusē, kur tā esot notikusi par labu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim, kuram ir izdevies iekļūt jaunajā Saeimā. Apsūdzētais Kozulis ir Zaķa draugs, taču politiķis savu saistību ar balsu pirkšanu kategoriski noliedz.

Abi vīrieši apsūdzēti pēc Krimināllikuma 90.panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kā vēsta portāls "lsm.lv", no 11 lieciniekiem tiesa šodien paspēja uzklausīt sešus, turklāt daži uz tiesas sēdi biji ieradušies reibumā un uzvedās agresīvi. Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Pēteris Rutkovskis, nolasot apsūdzību, norādīja, ka apsūdzētais Kozulis esot pamudinājis Sakstagala pagasta iedzīvotāju Sačkovski par naudas atlīdzību piedalīties Saeimas vēlēšanās un "pārdot" savu balsi par partijas "Vienotība" sarakstu, ieliekot plus zīmi Zaķim un pārējos kandidātus izsvītrojot. Tāpat viņš esot pamudinājis Sačkovski uzpirkt arī citus vēlētājus balsot pēc šāda parauga, kā apliecinājumu atstājot pārējos vēlēšanu biļetenus, par katru šādi sarunātu balsi solot 20 eiro atlīdzību. Sačkovskis savu vainu atzina pilnā apmērā, savukārt Kozulis apsūdzību noliedza.

Šodien nopratinātie liecinieki ir tuvākie apsūdzēto personu radinieki, arī apsūdzētā Sačkovska radinieki - vecāki, vecvecāki, māsa un citi -, kuru pirmdien sniegtās liecības lielākoties bija pretrunā vai daļēji nesaskanēja ar pirmstiesas laikā liecināto. Piemēram, apsūdzētā māsa savu liecību pirmstiesas izmeklēšanā bija mainījusi un cerībā palīdzēt brālim prokuratūrai atzinusies, ka balsu pirkšana tomēr bijusi.

Abiem apsūdzētajiem kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums tuvoties konkrētām personām un izbraukt no valsts, vēsta "lsm.lv".

Kā iepriekš informēja prokuratūras preses pārstāve Aiga Eiduka, prokuratūra uzskata, ka apsūdzētās personas pamudināja vēlētājus par dažāda apmēra naudas atlīdzību piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, balsojot par politiskās partijas deputātu kandidātu sarakstu un par vienu konkrētu deputātu, un balsošanas gaitā vēlēšanu zīmē ar "+" atzīmēt attiecīgo deputāta kandidātu, bet nosvītrot atlikušo kandidātu vārdus un uzvārdus.

Viens no apsūdzētajiem ir Zaķa draugs, Viļānu novada deputāts un uzņēmējs Kozulis, bet otrs apsūdzētais Sačkovskis esot Sakstagala puses iedzīvotājs. LTV ziņoja, ka Drošības policija (DP) saistībā ar iespējamo balsu pirkšanu par labu deputātam Zaķim veikusi kratīšanu pie uzņēmuma "Vlakon" īpašniekiem Aļonas un Andra Kozuļiem. Savukārt Sačkovskis tika stāstījis, ka pazīst deputātu Zaķi un ir balsojis par viņu, jo šis politiķis esot labs.

Jau ziņots, ka DP tika sākusi vairākus kriminālprocesus par iespējamu 12.Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu par labu vairākām partijām vai to kandidātiem. Pašlaik līdz tiesai ir nonākušas divas šādas lietas, viena ir izbeigta, bet vēl četrās izmeklēšana turpinoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!