Foto: DELFI

No šā gada 1.marta, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsāka pieņemt mantiskā stāvokļa deklarācijas, līdz šā gada 3.aprīlim dienestā ir iesniegtas kopumā 8256 tā sauktās nulles deklarācijas, portālu "Delfi" informēja VID Sabiedrisko attiecību nodaļā.

VID, vērtējot iedzīvotāju kopējo aktivitāti un interesi par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, atzīmē, ka tā nedaudz pieaugusi. Pagājušās nedēļas laikā iesniegtas 1792 deklarācijas, iedzīvotājiem sniegtas 1448 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 60 iedzīvotāju jautājumiem par mantiskā stāvokļa deklarēšanu. Tāpat sniegtas atbildes uz 562 iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni.

Visbiežāk iedzīvotāji interesējušies par aizņēmumu darījumu un skaidras naudas uzkrājumu deklarēšanu, to iemaksāšanu kredītiestādē, kā arī par vispārīga rakstura jautājumiem.

VID atgādina, ka personai ir pienākums iesniegt mantiskā stāvokļa deklarāciju, ja naudas uzkrājumu kopējā summa 2011.gada 31.decembra pulksten 24:00 pārsniedza 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam valūtas kursam. Ja skaidras naudas uzkrājumu summa, kas tiek uzrādīta mantiskā stāvokļa deklarācijā, pārsniedz 10 000 latu, tad personai no šā gada 1.marta līdz 1.jūnijam ir pienākums iemaksāt savā kontā kredītiestādē skaidras naudas uzkrājumu pārsnieguma daļu.

Tāpat VID atgādina, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju līdz 1.jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu nosūtīt uz e-pasta adresi "VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv" vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Jau ziņots, ka 1.martā sākas trīs mēnešu termiņš, kurā saskaņā ar jauno sākumdeklarēšanās likumu visiem, kas atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, ir jāiesniedz VID mantiskā stāvokļa "nulles" deklarācija.

Pagājušā gada nogalē pieņemtais Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums paredz, ka no 1.marta līdz 1.jūnijam VID iesniedzamajā mantiskā stāvokļa deklarācijā jānorāda ziņas pēc stāvokļa 2011.gada 31.decembrī pulksten 24.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!