Foto: DELFI
Reģionālo attīstības centru līderi iestājas par valsts pārvaldes decentralizāciju. Tas veicinātu reģionālo attīstību un ļautu valstij ietaupīt, uzskata Reģionālo attīstības centru apvienība (RACA).

Pērn dibinātās RACA vadītājs un Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) uzsver, ka, decentralizējot valsts pārvaldi, Latvija būtu ieguvēja. Pirmkārt, tiktu radītas jaunas darbavietas reģionos. Otrkārt, valsts varētu ietaupīt, nodarbinot un algojot ierēdņus reģionos. Treškārt, ievērojami samazinātos kadru mainība valsts iestādēs, un, ceturtkārt, samazinātos depopulācija reģionālajos centros.

Krauklis vērš uzmanību, ka arvien vairāk darbs valsts iestādēs notiek elektroniski, tāpēc virknei ierēdņu nav obligāti jāstrādā Rīgā. Tieši Rīgā ierēdņu uzturēšana RACA vadītāja ieskatā izmaksā ievērojami dārgāk. Reģionālajos centros krietni zemākas ir ne tikai nomas maksas nekustamajiem īpašumiem, bet arī ikdienas izmaksas iedzīvotājiem.

"Skaidrs – lai viens cilvēks ar labu kvalifikāciju izvēlētos strādāt valsts pārvaldē Rīgā, viņa atalgojumam objektīvi ir jābūt ievērojami lielākam nekā tad, ja viņš ir Preiļos, Valkā vai Dobelē," skaidro Krauklis. "Rīga ir pašpietiekama. Būs vai nebūs te 1000 ierēdņu, Rīga attīstīties. Savukārt Preiļos, Alūksnē, Dobelē katra šī darbavieta ir tā, kas veicina reģionālo attīstību."

Reģionālajiem centriem cilvēkus no Rīgas ierēdņu vakancēm aicināt nevajadzēs. Cilvēku ar izglītību un pieredzi netrūkst. Uz amatiem tīkot varētu iedzīvotāji, kas iepriekš strādājuši bankās, bet līdz ar to filiāļu slēgšanu darbu zaudējuši. "Kad pašvaldība izsludina vakanci, kur vajag šādas zināšanas, piesakās 20 – 25 cilvēki uz vienu vakanci. Ar darbiniekiem noteikti nebūtu problēmu," uzsver RACA vadītājs, piebilstot, ka šie darbinieki būtu stabili un motivēti. Līdz ar to būtu zema kadru mainība.

"Agri vai vēlu, ja mēs viņiem neiedosim labu darbu, mēs tos cilvēkus pazaudēsim," saka Valkas novada mērs.

"Tādā veidā valsts ietaupītu un reģioni attīstītos. Tas ir diametrāli pretējais skatījums, par ko mums ir lielākā diskusija: vai mēs gribam, lai tikai Rīga un vēl dažas teritorijas attīstās un pārējais ir "pensionāru rezervāts"? Vai arī, lai pārējā teritorija attīstās?" retoriski vaicā Krauklis.

Arī RACA valdes loceklis un Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS) piekrīt, ka "laukos depopulācija ir dramatiska". Novadu iedzīvotājiem ir jādod iespēja realizēties pietiekami tuvu savai dzīvesvietai, uzsver Spridzāns.

No novadiem aizbrauc ģimenes labākos darba meklējumos, līdz ar to zūd darbaspēks, kas jau šobrīd pietrūkst. "Ja šo politiku veido kā depopulāciju, tad mēs pazaudēsim cilvēkus. Mēs būsim spiesti ievest," uzsver Dobeles novada mērs, piebilstot, ka šobrīd valsts rada piespiedu mobilitāti novadu iedzīvotājiem.

RACA ir uztraukusies par plānoto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reformu, kuras laikā plānots samazināt štata vietas. Tas īpaši sāpīgi skars reģionālos attīstības centrus. RACA direktors Uldis Vītoliņš skaidro, ka vairāk nekā 10 reģionu attīstības centros plāno likvidēt 20 – 30 darbavietas. "Mums Eiropa reģionu centriem dod naudu, lai mēs radītu darbavietas. Tajā pašā laikā no valsts šīs darba vietas noņem nost," secina Vītoliņš. "Faktiski iznāk tā, ka mēs šajā brīdī no vienas kabatas pārliekam otrā kabatā."

"Tas ir Latvijas drošības jautājums. Ja ekonomiskā aktivitāte būs tikai Rīgā, Pierīgā, dažās sekmīgās lielās pilsētas, bet visā pārējā teritorijā nē, agri vai vēlu kāds šo teritoriju aizpildīs. Es domāju, ka tie nebūs vietējie iedzīvotāji," uztraucas Krauklis.

Pērn dibinātajā RACA ir 21 pašvaldība, kam šis statuss ir noteikts Nacionālajā attīstības plānā. Tās galvenokārt ir pašvaldības, kas izveidotas ap agrāko rajonu centru pilsētām: Siguldas, Aizkraukles, Kuldīgas, Līvānu, Madonas, Valkas, Ludzas, Balvu, Alūksnes, Limbažu, Cēsu, Ogres, Talsu, Smiltenes, Saldus, Dobeles, Preiļu, Tukuma, Krāslavas, Gulbenes un Bauskas novads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!