Foto: DELFI Aculiecinieks
Iespējams, strupceļā nonākusi Ekonomikas ministrijas (EM) vadītā darba grupa risinājumu meklēšanai pēc traģiskā ugunsgrēka hostelī Rīgā.

Kā trešdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā deputātus informēja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs, pirmajās darba grupas sēdēs tika uzklausīti priekšlikumi par to, ka nepieciešams definēt, kas ir hosteļi un regulēt to darbību.

Sarunās esot bijusi vienprātība, ka būtu jāskatās uz konkrētām platībām un pieļaujamo cilvēku skaitu, kuru drīkst izmitināt noteiktās telpās.

Savukārt uz Ministru kabinetu esot nosūtīts ziņojums, kas neatspoguļo darba grupā paustās atziņas un esot noziņots, ka Rīgas būvvalde nav veikusi savas funkcijas, un neesot rīkojusi pēcpārbaudes.

Kā uzsvēra Aronovs, tas neatbilstot patiesai situācijai.

Pēc viņa teiktā, viņam šobrīd neesot ticības, ka turpināsies darbs pie sistēmiskiem risinājumiem, jo esot atrasts vainīgais.

Trešdien komitejas sēdē raisījās kaismīgas diskusijas par turpmākajiem risinājumiem, kā nepieļaut šādu traģēdiju atkārtošanos. Izskanēja ierosinājumi rīkot sarunas visaugstākajā līmenī, lai mainītu nepieciešamos normatīvus, tādējādi ļaujot atbildīgajām institūcijām vienkāršāk nepieļaut līdzīgus notikumus.

Savukārt deputāte Ieva Brante (LRA), vēloties noskaidrot pašvaldības iespējas palīdzēt ugunsgrēkā cietušajiem, un saņemot noraidošas atbildes, kļuva visai emocionāla.

Kad Aronovs norādīja, ka Valsts kontrole varētu vērst uzmanību uz to, ka Rīgas pašvaldība sniedz palīdzību cilvēkiem, kuri nav deklarēti tās administratīvajā teritorijā, Brante, kuras balss tembrs bija samocīts kādas balssaišu kaites dēļ, teica: "Ja es tajā dienā būtu Merķeļa ielā, tad jūs man pusotru stundu marinētu un tad pateiktu – Brantes kundze ejiet uz Valsts kontroli? Nu jedritvai kociņ!"

Viņa uzsvēra, ka tas neesot normāli, ka nav iespējams atrisināt bez pajumtes palikušo cilvēku problēmas.

Savukārt Aronovs turpināja, ka pašvaldība nevar šo atrisināt, jo valsts ir sadalīta pa administratīvajām teritorijām un pašvaldība drīkst palīdzēt tikai savā teritorijā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Turklāt viesnīcām esot pienākums šādās krīzēs nodrošināt savu klientu izmitināšanu citviet.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) pārņēma ekspertu darba organizēšanu, kas pēc traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī Rīgā vērtē iespējamos risinājumus šādu objektu nepieļaušanai un kontrolei, līdz ar to savu darbību pārtrauca Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) rosinātā ekspertu darba grupa.

Pēc 28. aprīļa ugunsgrēka nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā, Staķis paziņoja, ka veidos starpinstitucionālu darba grupu, kas meklēs risinājumus, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas traģēdijas.

Darba grupā darbojās pārstāvji no Iekšlietu ministrijas (IeM), Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Veselības inspekcijas, Viesnīcu un restorānu asociācijas, Rīgas Pašvaldības policijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un citām pašvaldības struktūrām.

Eksperti minētajā formātā pēc traģiskā ugunsgrēka par iespējamiem risinājumiem diskutējuši vairākas reizes, taču šodien secināts, ka līdzīgus risinājumus meklē arī EM vadīta dažādu nozaru ekspertu grupa. Lai nenotiktu darba dublēšanās, Staķa rosinātā ekspertu grupa darbu neturpinās un turpmāk eksperti meklēs risinājumus EM vadītajā grupā, apliecināja IeM parlamentārā sekretāre Signe Bole.

Jau ziņots, ka 28. aprīlī ugunsgrēkā kādā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā deviņi cilvēki un vēl vairāki cieta. Šī traģēdija aktualizēja problēmu ar nelegāliem hosteļiem, jo neviena no atbildīgajām iestādēm nevarēja atbildēt, kam būtu bijis jāslēdz nelegāli strādājošo iestādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!