Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai jārod drosme īstenot pietiekami vērienīgas reformas un jāpadziļina integrācija, uzsvēra Vācijas kanclere Angela Merkele, trešdien viesojoties Eiropas Parlamentā (EP), informēja EP.

Merkeles redzējums par to, kā ”salabot” Eiropas Savienību, bija vērsts uz eiro stiprināšanu, savukārt Parlamenta politisko grupu vadītāji aicināja uz drosmīgāku ES budžetu, mazāk koncentrējoties uz taupības pasākumiem. Vairāki deputāti arī pauda uzskatu, ka eiro sistēma ir pārāk ierobežojoša.

Merkele, kura trešdienas pēcpusdienā viesojās Parlamentā, divas stundas publiski diskutēja ar deputātiem par ES ekonomikas nedienām un ES nākamo ilgtermiņa budžetu. Merkeles paustā redzējuma pamatā ir spēcīgāka ekonomikas politikas koordinācija un saliedētāka fiskālā politika. Viņa arī aicināja eirozonas budžetu veidot tā, lai dalībvalstis finansiāli motivētu veikt reformas.

Politisko grupu vadītāji uzstājīgi mudināja Merkeli uz lielāku politisko noteiktību. Eiropas Tautas partijas grupa pieprasīja, lai ES budžets spētu iedzīvināt ES ekonomiku. Sociālisti un Demokrāti, "zaļie" (Greens/EFA) un "kreisie" (GUE/NGL) aicināja sagatavot jaunu krīzes pārvarēšanas plānu, kura pamatā nebūtu vienīgi taupības pasākumi. Liberāļu grupa (ALDE) uzsvēra, ka strauji jārīkojas "federālās Eiropas" veidošanai, savukārt Konservatīvo un reformistu grupa un arī eiroskeptiski noskaņotā grupa ”Brīvības un demokrātijas Eiropa” pieprasīja paredzēt iespēju dalībvalstīm izstāties no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!