Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņoja, ka Vācija ir gatava diskutēt par Lielbritānijas vēlmēm Eiropas Savienībā (ES) pēc tam, kad britu premjerministrs Deivids Kamerons solīja rīkot referendumu par turpmāku valsts dalību blokā.

Merkele teica, ka ar Lielbritāniju notiks intensīvas sarunas par tās ierosmēm, tomēr atgādināja, ka ikvienai ES dalībniecei ir savas intereses un savienība nozīmē "godīga kompromisa" atrašanu.

"Eiropa vienmēr nozīmē, ka ir jāatrod godīgs kompromiss," Vācijas kanclere sacīja Berlīnē kopīgā preses konferencē ar Āfrikas Savienības prezidentu Tomasu Boni Jaji, kas ir arī Beninas prezidents.

"Šajā kontekstā mēs, protams, esam gatavi runāt par Lielbritānijas vēlmēm, bet ir jāatceras, ka arī citām valstīm ir citas vēlmes un mums vienmēr beigās ir jāatrod kompromiss," klāstīja Merkele, solot, ka "tādēļ mēs intensīvi runāsim ar Lielbritāniju par tās idejām".

Merkele pauda prieku par to, ka Lielbritānija augstu vērtē Eiropu kā konkurētspējīgu pasaules daļu, un atzina, ka dara visu, kas ir viņas spēkos, lai panāktu vienošanos par vidēja termiņa bloka budžeta plānošanu, "jo arī tas ir nosacījums Eiropas izaugsmei".

"Un arī Lielbritānijas interesēs ir mūsu ekonomikas izaugsmes atsākšanās," norādīja Merkele.

Iepriekš Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestrevelle teica, ka Vācija vēlas, lai Lielbritānija paliek aktīva un konstruktīva ES daļa, tomēr noraidīja ideju, ka katra valsts var izvēlēties savus nosacījumus dalībai ES.

Kamerons trešdien uzrunā solīja, ka laikā no 2015. līdz 2017.gadam tiks sarīkots referendums par valsts dalību ES, ja viņa Konservatīvo partija uzvarēs nākamajās parlamenta vēlēšanās 2015.gadā.

Premjers atzina, ka "sabiedrības vilšanās ES ir lielāka nekā jebkad agrāk". "Ir laiks britu tautai teikt savu vārdu. Ir laiks mums atrisināt šo jautājumu starp Lielbritāniju un Eiropu," viņš sacīja.

Kamerons arī pastāstīja, ka vēlas Lielbritānijas dalības ES nosacījumu pārskatīšanu, pēc kuras viņš iepazīstinātu tautu ar jaunajiem nosacījumiem un ierosinātu referendumu.

Viņš norādīja, ka Lielbritānijas un ES jauno attiecību pamatā jābūt ES vienotajam tirgum, brīdinot, ka Lielbritānija var izstāties no ES, ja bloks neveiks reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!