Rīgas mērs Gundars Bojārs atbalsta Rīgas brīvostas teritorijas paplašināšanu uz Piejūras dabas parka rēķina, norādot, ka tā ir vienīgā ostas attīstības iespēja, bet daļa aizsargājamās teritorijas tomēr būšot saglabāta.
Bojārs otrdien žurnālistiem atzina, ka atbalsta ostas teritorijas paplašināšanu un dome varētu par to lemt tuvākajā laikā. Mērs arī norādīja, ka ne visa aizsargājamās Mangaļsalas teritorija būs "pakļauta ostas operācijām", bet neprecizēja, cik liela būs šī teritorija.

Mērs uzsvēra, ka ostas paplašināšana palīdzēs atrisināt arī satiksmes sastrēgumu problēmas Rīgs centrā, jo lielu daļu sastrēgumu rada tieši kravu pārvādājumi uz ostu un no ostas.

Jāatgādina, ka pret brīvostas teritorijas paplašināšanu uz Piejūras dabas parka rēķina asi protestē vides aktīvisti, kas plāno nākamnedēļ rīkot piketu pie valdības, kad valdība izskatīs jautājumu par ostas teritorijas paplašināšanu. Vides aizsardzības klubs uzskata par neiespējamu brīvostas teritorijas paplašināšanu, jo atbilstoši likumam teritorijas plānojuma nomaiņas gadījumā jāveic ietekmes uz vidi novērtēšana un sabiedriskā apspriešana, sabiedrība nav iepazīstināta ar teritorijas turpmāko izmantošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs Makarovs neatbalsta Rīgas brīvostas teritorijas iecerēto paplašināšanu uz Piejūras dabas parka un Krēmeru dabas lieguma teritoriju rēķina. Ministrs uzskata, ka Rīgas brīvostai un Rīgas domei ir jāsagatavo skaidrs pamatojums ostas teritorijas paplašināšanas nepieciešamībai un nākotnē iecerētajiem projektiem.

Ostas robežas izmaiņas ir jāsaskaņo arī ar Rīgas domi. Domes Vides komiteja ir kategoriski pret brīvostas teritorijas paplašināšanu uz Piejūras dabas parka rēķina un lūgusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Satiksmes ministrijām saglabāt parku.

Ostas pārvalde savukārt norāda, ka likumā par ostām nav paredzēti ierobežojumi ostas teritorijas izmantošanai ostas attīstībai, tāpēc pārvalde ierosina noņemt dabas parka statusu teritorijai, kas atrodas brīvostas perspektīvajās robežās.

Domes Vides departaments uzskata, ka Piejūras dabas parks ir nozīmīga perspektīva atpūtas vieta rīdziniekiem, tāpēc par dabas parka statusa noņemšanu jālemj Rīgas politiķiem un pēc tam var vērsties pie augstākām vides institūcijām. Departaments jau šogad ir sācis izstrādāt parka aizsardzības plānu un nākamā gada budžetā ir pieprasīti līdzekļi darba turpināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!