Foto: LETA

Pēc tikšanās ar Latvijas premjerministru Māri Kučinksi (ZZS) Dānijas Ministru prezidents Larss Lēke Rasmusens uzsvēra savas valsts piedalīšanos Baltijas valstu reģiona drošības garantēšanā un Eiropas vienotības svarīgumu pēc Lielbritānijas lēmuma izstāties no Eiropas Savienības.

Rasmusens sacīja, ka viņam ir liels gods būt pirmajam Eiropas līderim, kas Latvijas simtgades svinību gadā apmeklē Latviju. Viņš informēja, ka decembrī Latviju apmeklēs arī Dānijas kroņprincis un kroņprincese.

"Mēs esam gatavi garantēt savu kaimiņu drošību. Krievijas neparedzamā rīcība un mēģinājumi destabilizēt Baltijas valstu reģiona drošību, situācija Baltijā liek mums un mūsu sabiedrotajiem aktīvi iesaistīties, mūsu karavīriem piedalīties NATO 5. panta garantiju nodrošināšanā," teica Rasmusens. Viņš atgādināja, ka Dānija šogad pārņēmusi pienākumus patrulēt Baltijas valstu gaisa telpā.

Kučinskis pauda gandarījumu par Dānijas iesaisti NATO paplašinātajā klātbūtnē Baltijas valstīs, jo Dānija ir viena no aktīvākajām NATO valstīm Baltijas gaisa telpas patrulēšanā. Augstu tika novērtēts progress NATO Varšavas samita lēmumu īstenošanā, pārliecinoties, ka Varšavā ir pieņemti pareizi lēmumi, par abu amatpersonu tikšanās saturu informē Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Runājot par ekonomikas jautājumiem, Kučinskis informēja Dānijas premjeru par Latvijā īstenotajām reformām, kā arī tautsaimniecības prioritātēm. Kopš ekonomikas krīzes 2008. gadā, tirdzniecība starp abām valstīm dubultojusies. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tādām tautsaimniecības nozarēm, kā transports, loģistika, kā arī informācijas tehnoloģijas.

"Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionam ir potenciāls kļūt par digitalizācijas līderi. Latvija ir starp "Digital North" deklarācijas parakstītājām un ir ieinteresēta iespējami cieši sadarboties digitālā vienotā tirgus attīstīšanā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionā," teica Kučinskis.

Dānijas investīcijas Latvijā lielākoties ir uz eksportu tendētos uzņēmumos. Likumsakarīgi Dānijas investīciju palielināšanās sekmē arī Latvijas eksporta apjoma pieaugumu. Latvijā un Dānijā pastāv augsti attīstīta farmācijas industrija, un Kučinskis aicināja to izmantot par pamatu jaunām sadarbības iespējām biomedicīnas nozarēs. Tāpat uzsvars tiek likts uz sadarbības potenciālu viedās jeb zaļās enerģētikas jomā - arvien aktīvāka zaļās enerģijas izmantošana rada sadarbības iespējas Dānijas enerģijas un Latvijas biomasas ražotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!