Foto: F64

Būvniecības valsts kontroles birojs ceturtdien, 21. maijā, pieņēmis ekspluatācijā Mežaparka Lielās estrādes B posma pirmās kārtas būvniecības darbus, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas domē.

Šajā posmā ir izbūvēta jaunā estrādes ēka un kupols, kā arī tai pieguļošā infrastruktūra – apsardzes objekts, inženiertehniskās sistēmas, apkārtesošo ceļu izbūve un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi.

Pašvaldības Īpašuma departamenta vadītāja vietnieks Rihards Rusins pauda gandarījumu par paveikto, jo Rīgā ir uzbūvēta unikāla būve, kura kļūs par mūsdienu kultūras notikumu mājvietu.

Mežaparka Lielā estrāde ir ieguvusi tās autoru arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša iecerētās Sidraba birzs dziesmu kalnā veidolu. Sazaroto "koku rakstu" un pārējās metāla konstrukcijas, kas veidotas no 1766,4 tonnas metāla konstrukcijas. Unikālā konstrukcija ir veidota no kolonām un kopnēm un iestiepjas debesīs līdz 35,8 metriem. Metāla kopnēs ir iekārti 510 akustiskie vairogi.

Neskatoties uz valstī ieviesto ārkārtas situāciju un noteiktiem ierobežojumiem, un papildu piesardzības pasākumiem, ieplānotos darbus izdevies paveikt, apsteidzot laika grafiku, norāda pašvaldība.

Jaunajā estrādē būs iespēja uzstāties 12 874 koristiem, kas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā iepriekš, kā arī uzņemt dejotājus paplašinātajā dejošanas laukumā. Pēc rekonstrukcijas estrāde svētku dalībniekiem būs ērtāka, vieglāk pieejama un drošāka.

Pašvaldība arī uzsver, ka īpaši pārdomāts ir pakāpienu un sēdvietu izkārtojums – pakāpieni veidoti no dzelzsbetona konstrukcijām, savukārt sēdvietās ir noņemami koka soli ar īpašu aizsargkārtu. Estrādē izbūvēta adiabātiskā sistēma, kas karstā laikā ļaus atvēsināt dziedātājus, dzesējot sakarsušo gaisu ar ūdens miglas palīdzību.

Jau vēstīts, ka Īpašuma departaments 21. maijā izsludināja iepirkumu par estrādes noslēdzošajiem pārbūves darbiem. Būvniecības noslēdzošā kārtā tiks uzbūvēta estrādes ēkas stiklotā fasāde, ieklāts estrādes kupola membrānas jumts, kā arī izbūvētas estrādes ēkas iekštelpas. Tāpat šajā būvniecības kārtā izbūvēs jaunas saimniecības pagalma būves un veiks katlumājas pārbūvi, kā arī demontēs būvprojektā norādītās līdzšinējās estrādes saimniecības ēkas.

Tāpat vēstīts, ka atbilstoši pieejamajam finansējumam un būvniecības prasību izpildei izstrādātais būvprojekts Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B daļai tika sadalīts divos posmos. Pirmajā posmā, lai nodrošinātu 2020. gadā paredzētos XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Savukārt otrajā posmā paredzēta pilna būvprojekta realizācija 2023. gadā, lai savlaicīgi sagatavotos XXVII Vispārējiem Dziesmu un XVII Deju svētkiem. Tomēr valstīs izsludinātās ārkārtas situācijas laikā svētkus norises laiks tika pārcelts par gadu un tika grozīti arī plānotie būvniecības darbu termiņi.

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016. gada 11. martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!