Foto: LETA
Cilvēki līdz šim dziesmu un deju svētkos nav pieredzējuši tādu situāciju, kurā tik daudziem bērniem tik īsā laikā rodas veselības problēmas un tas nav normāli, par sestdienas vakarā Mežaparka Lielajā estrādē svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā notikušo bērnu ģībšanu svētdien preses brīfingā sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Šis ir jautājums par svētku mēģinājumu un atpūtas proporciju samērošanu, atzina ministre. Seiles sasauktajā sanāksmē secināts, ka ir nepieciešams domāt, kā apzināt riskus, lai nākamajos svētkos bērniem nebūtu veselības problēmu. Viņiem ir jārada iespējas atpūsties un apsēsties laiku pa laikam, kā arī jāsabalansē kustību apmērs, lai visu laiku nebūtu statiskā slodze.

Pati Seile konkrētajā mēģinājumā nav piedalījusies, bet ieradusies Mežaparkā jau pēc incidenta.

Svētdienas rītā Izglītības un zinātnes ministrijā tika sasaukts preses brīfings, kura audio ieraksts pieejams šeit: 

Seile pastāstīja, ka pēc notikušā tika sasaukta rīcības komitejas ārkārtas sanāksme, kuras dalībnieku viedokļi dalījās - daļa sliecās par labu lēmumam nerīkot svētku gājienu, bet otra cilvēku daļa bija par to, ka gājiens ir jārīko un jādod iespēja tiem bērniem, kas gatavojušies, gājienā piedalīties

Seile pieņēmusi izšķirošo lēmumu, proti, ka gājiens tiek atcelts, par ko izplatīts arī attiecīgs paziņojums.

"Es pieņemu, ka visās skolās un ģimenēs bērni pēc notikušā negulēja. Man bija bažas, ka neatceļot gājienu, mēs tikai turpinām pārguruma spirāli," sacīja Seile.  

Tas ir jautājums par mūsu kā sabiedrības attieksmi, ja notiek kas slikts - vai mēs izliekamies, ka nekas slikts nav noticis, vai atzīstam notikušo, sacīja Seile. Tas ietver arī līdzjūtības paušanu.

Kā brīfingā sacīja mediķu pārstāvji, ar lielāko varbūtību mediķi sliecas domāt, ka bērnu ģībšanas cēlonis ir nogurums - bērniem ir cits ritms, nekā mājās. Enerģijas daudzums bērniem "ir tāds, kāds ir," turklāt svētkos viņi enerģiju tērē vairāk, nekā ierasts. Atnākot no koncertu mēģinājumiem, bērni ne vienmēr skolās iet gulēt, jo viņiem tie ir svētki.

Šobrīd mediķi ir gatavi sniegt palīdzību bērniem svētdienas vakarā plānotā svētku noslēguma koncerta laikā, kā arī cer, ka bērni būs pietiekami atpūtušies. Tāpat ir pieņemti lēmumi par papildus drošības pasākumiem.

Dziesmu svētku noslēguma koncerts nav atcelts, uzsvēra Seile.

Domājot par vakarā plānoto koncertu, rīkotāji un mediķi aicina visus paēst pusdienas pirms došanās uz koncertu un, ja tiek pamanītas kādas veselības problēmas, tad svētkus tomēr labāk vērot skatītāju rindās. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!