Gulbenes rajona Lizuma pagastā bada streiku pieteicis kāds meža īpašnieks Vilnis Zirnis, kuram mežniecība neļauj pārdot nocirstos kokus.
1964.dzimušais Rankas pagasta iedzīvotājs Zirnis pirmdien Lizumā uzslējis telti blakus savā mežā nocirstajām priedēm - 198 kubikmetriem baļķu.

Lizuma mežniecības mežzinis Pēteris Drozdovs pastāstīja, ka tas esot jau trešais gadījums gada laikā, kad šis saimnieks organizē koku ciršanu savā mežā, neizņemot ciršanas apliecinājumu. Šādu dokumentu īpašnieks nevarot dabūt, jo konkrētajā mežā ciršana nav atļauta. Iepriekšējās divas reizes nocirstos kokus Zirnis pārdevis, taču trešajā reizē viņam liegts to darīt.

"Viņš (Zirnis) atnāca uz Lizuma mežniecību un paziņoja, ka piesaka bada streiku tik ilgi, kamēr viņam atļaus realizēt nocirstos kokus. Viņam tas esot svarīgāk nekā paša dzīvība," pastāstīja Drozdovs.

Drozdovs aprēķināja, ka par nocirstajiem baļķiem Zirnis varētu nopelnīt apmēram 3000 latu, taču Zirnim Lizuma mežniecība aprēķinājusi arī 18 000 latu sodanaudu par pārkāpumiem - ciršanas apliecinājuma neizņemšanu.

Badastreikotāja māte Velta Zirne pastāstīja BNS, ka dēlam Lizumā piederot gandrīz 15 hektāri meža, kas oficiāli noformēts Zemesgrāmatā - galvenokārt tur esot krūmi.

Priedes dēls nozāģējis, lai segtu parādus. Nozāģētie koki turpat atrodoties, taču saulē priedes koksne paliek zila - tas nozīmējot, ka ilgāk nostāvējušu to vairs nevarēs pārdot, jo neviens neņems pretim.

"Trešdien ir jau trešā diena, kad dēls nav ēdis ne kripatiņas. Es pati arī naktī neguļu, tomēr saprotu, ka dēlam citas izejas nav. Parādu ir daudz. Arī veikalā viņam sakrājies apmēram 300 latu parāds par produktiem, cigaretēm un citu preci. Arī meža strādniekiem nav samaksāts. Tāpēc viņš uzsāka bada streiku," teica Zirne.

Trešdien Zirnis izsaukts uz vairākām iestādēm Gulbenē.

Viņa māte BNS pastāstīja, ka dēls no rīta "atbraucis uz mājām Rankā muti nomazgāt" un mātei teicis: "Ja neizmainīs neko, es vienalga no turienes laukā nenākšu, es uz tiem kokiem turpat palikšu uz visu mūžu."

Zirnis esot bezdarbnieks, jo Rankā darba neesot. Agrāk viņš strādājis par traktoristu Druvienas pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!