Foto: LETA
Katru gadu Latvijas mežos tiek salasītas sēnes 35,9 miljonu latu vērtībā, liecina piektdien konferencē "Meža nozare 20 Latvijas neatkarības gados" prezentētie materiāli.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas Meža departamenta direktora Arvīda Ozola sagatavotajā prezentācijā, mežā iegūto nekoksnes produktu kopējā vērtība patlaban veido 71 miljonu latu. No tās pusi - 35,9 miljonus jeb 50% - veido sēnes.

Šiem aprēķiniem pievērsis uzmanību ekonomists Andris Strazds, kurš savā sociālā tīkla "Twitter" kontā raksta, ka tādējādi sēņu nozare veido 0,2%-0,3% no Latvijas iekšzemes kopprodukta vērtības.

Centrālās statistikas pārvaldes Gada nacionālo kontu daļas vadītāja Alla Vanaga apliecināja, ka mežos salasīto sēņu kopējā vērtība, ja Zemkopības ministrijas aprēķini ir precīzi, ir vērtējama kā nozīmīga. Tomēr viņa pieļāva, ka salasīto sēņu vērtības aprēķinos ņemta vērā ne tikai sēņu pašizmaksa, bet arī, piemēram, uzpircēju piemērotie uzcenojumi.

Ne tikai sēnes, bet arī citas mežos salasītās veltes neatkarīgi no tā, vai tās izmantotas pašpatēriņam, vai pārdotas tālāk, Centrālā statistikas pārvalde iekļauj iekšzemes kopproduktā.

Pārējā meža nekoksnes produktu vērtība dalīta šādi: 15,8 miljoni latu jeb 22% - citi augu produkti, 4,5 miljoni jeb 6% - medījamo dzīvnieku gaļa, 3,1 miljons jeb 1% - Ziemassvētku eglītes, 11,9 miljoni jeb 17% - augļi, ogas un rieksti, 0,5 miljoni jeb 1% - medus un vasks, savukārt medījamo dzīvnieku ādas un trofejas - 0,04 miljoni latu jeb 0,06%.

Piektdien Zemkopības ministrija, Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rīko konferenci par meža nozares attīstību Latvijā kopš neatkarības atgūšanas brīža.

Konferences laikā tās dalībniekiem tiek sniegts ieskats meža sociālajos, ekonomiskajos un ekoloģiskajos aspektos un to mijiedarbībā. Tāpat konferencē prezentēts ziņojums par Latvijas meža nozares attīstības dinamiku un rezultātiem pēdējos 20 gados, ko Zemkopības ministrija izstrādājusi sadarbībā ar partneriem atbilstoši starptautiskajai metodikai un Latvijas meža nozares specifikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!