Valdība otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz mežu īpašniekiem pienākumu nodrošināt ugunsdrošības prasību ievērošanu mežā.
IeM informē, ka meža īpašniekam pēc Valsts meža dienesta (VMD) amatpersonas vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) inspektora pieprasījuma arī būs jāveic meža ugunsgrēka vietas uzraudzību pēc meža ugunsgrēka likvidācijas.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka mežu ugunsgrēku dzēšanā sadarbosies VUGD un VMD. Iepriekš bija paredzēts laikā no 2005. līdz 2011.gadam uz VUGD bāzes veidot vienotu uguns apsardzības un glābšanas sistēmu, pakāpeniski pārņemot no Valsts meža dienesta meža ugunsdrošības uzraudzības un ugunsgrēku ierobežošanas funkciju. Tomēr, tā kā šī varianta īstenošanai nepieciešami vairāki simti miljoni latu VUGD materiāli tehniskās bāzes papildināšanai un jaunu depo būvniecībai, kas netika piešķirti, ar 2007.gadu VUGD nevar uzsākt organizēt un veikt meža ugunsgrēku ierobežošanas darbus.

Tāpēc iekšlietu un zemkopības ministrs, kā arī VUGD un VMD vienojās par jaunu mežu ugunsgrēku ierobežošanas modeli, veicot šo funkciju abiem dienestiem kopīgi.

VUGD funkcijas mežu ugunsgrēku ierobežošanā un likvidācijā sāks pildīt pakāpeniski - ar 2011.gada 1.janvāri Aizkraukles, Daugavpils, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Liepājas, Preiļu un Saldus rajonā, 2013.gada 1.janvārī - Alūksnes, Balvu, Bauskas, Dobeles, Gulbenes, Jelgavas, Madonas, Valkas un Valmieras rajonā, bet 2015.gada 1.janvārī - Cēsu, Limbažu, Ludzas, Rēzeknes, Rīgas, Ogres, Talsu Tukuma un Ventspils rajonā.

Likuma grozījumus vēl jāatbalsta Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!