Foto: F64

Saeima šonedēļ lēma uzdot Ministru kabinetam (MK) sagatavot ziņojumu parlamentam par mežu nozīmi Latvijā, tajā iekļaujot arī mežu nekoksnes resursu izvērtējumu, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Lēmums pieņemts, izskatot kolektīvo iesniegumu "Par Latvijas mežu saglabāšanu".

Valdībai arī uzdots vērtēt iespēju pārskatīt mežu ekosistēmu aizsardzības un apsaimniekošanas politiku, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt bioloģisko daudzveidību, klimata neitrālu apsaimniekošanu lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, kā arī sabiedrības rekreatīvās un citas vajadzības.

Valdībai ziņojums Saeimā jāiesniedz līdz 30. decembrim.

Tāpat ar lēmuma projektu valdībai uzdots izveidot starpministriju darba grupu, kurai līdz 2023. gada 1. jūlijam jāizstrādā mežu apsaimniekošanas politikas plānošanas dokuments laika posmam līdz 2030. gadam.

Jāatgādina, ka iniciatīva "Par Latvijas mežu saglabāšanu" Saeimā tika iesniegta aprīļa beigās, un to parakstīja 10 075 pilsoņi. Sarakstu vākšana aizsākās jau 2011. gadā, liecina publiski pieejamā informācija portālā "Manabalss.lv".

Iniciatīvas autori aicina: "Apturēt masveidīgo meža izciršanu, nepieļaut mūsu dabas bagātību izlaupīšanu tagad un nākotnē."

"Daba ir mūsu dārgums, ko viegli zaudēt, bet neiespējami atgūt. Krīze beigsies, bet rētas mūsu mežos paliks desmitgadēm, pat gadsimtiem ilgi. Mežs nav kokaudzētava, jaunaudzes iestādīšana pēc kailcirtes vēl nenozīmē pilnvērtīgu meža atjaunošanos," 2011. gadā rakstīja iniciatīvas autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!