Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) lēmuma par "MFD laboratorijas" Covid-19 testējamo skolēnu skaita samazināšanu uz pusi, laboratorija tomēr cer, ka varēs saņemt atpakaļ iepriekšējo apjomu, atzina "MFD veselības grupas" izpilddirektors Einārs Giels.

Viņš uzsvēra, ka skolēnu testēšanas jautājumā kompānija gatava sadarboties gan ar Veselības ministriju, gan ar kontrolējošām institūcijām.

Giels atzina, ka "daži trūkumi procesa organizācijā no mūsu puses bija", par ko "MFD laboratorija" augusta beigās ar preses paziņojumu starpniecību atvainojās sabiedrībai un skaidroja iemeslus. Vienlaikus Giels uzsvēra, ka jau septembra pirmajā pusē "MFD laboratorija" bija norādījusi, ka šie trūkumi netraucēja primāriem mērķiem: regulāri savlaicīgi testēt izglītojamos un nodrošināt drošu vidi mācībām klātienē.

Viņš atzīmēja, ka visi "MFD laboratorijai" uzticēto skolu skolēni tika notestēti, veikti vairāk nekā 100 000 testu un skolām rezultāti esot paziņoti laikā. "Atradām arī ievērojamu daudzumu pozitīvu gadījumu, šajos gadījumos uzreiz individuāli informējām gan vecākus, gan skolu, tādējādi nepieļaujot slimībās izplatību skolās," piebilda Giels.

Tomēr viņš atzina, ka testēšanas sākuma posmā bija zināma problēma dažos gadījumos nodrošināt ātru individuālu atbildi par negatīviem testēšanas rezultātiem, par ko arī "MFD laboratorija" esot atvainojusies vecākiem un toreiz piedāvāja visiem, kam tas ir nepieciešams, sniegt apliecinājumus, līdz brīdim, kad būtu gatava individuāla atbilde.

Pēc Giela teiktā, tika izrakstīti vairāki simti apliecinājumi. Arī Ministru kabineta noteiktumi esot ļāvuši skolām rakstīt šādas izziņas.

Tāpat viņš atzīmēja, ka zināma problēma ir arī tā, ka nav skaidru oficiāli apstiprinātu standartu un procedūru skolu testēšanai - kas, kam, kā un kad ir jādara. "Līdz ar to sanāk, ka strādājam pēc neoficiāla "labas prakses" principa un mutiskām ierēdņu instrukcijām, ko cenšas ievērot visas laboratorijas, arī mēs," teica Giels.

Viņš norādīja, ka, šādi strādājot, radās nesaprašanās starp iesaistītajām pusēm, piemēram, skolām un laboratorijām, vai vecākiem un laboratorijām, un tas neesot bijis tikai saistībā ar "MFD laboratoriju".

"Jāatzīmē, ka mums nav problēmu ar kvalitatīvu un savlaicīgu testu veikšanu. Bija atsevišķas problēmas loģistikā un komunikācijā. Mēs uzskatām, ka lielākoties šīs problēmas šobrīd ir atrisinātas un mēs varēsim gan sabiedrībai, gan valsts institūcijām pieradīt, ka esam uzticams partneris. Tādējādi cerēsim arī saņemt pirms tam samazināto apjomu atpakaļ," sacīja Giels.

Viņš norādīja, ka pašreiz var secināt, ka daudzu problēmu saknē ir tieši dati par testējamajiem skolēniem - kā, kāda veidā un kad laboratorija tos saņem. "Diemžēl tieši šajā procesā bija ļoti daudz izaicinājumu, ar ko pašā sākumā mēs arī pilnībā nevārējam tikt galā un šo problēmu mēs apzināmies," sacīja Giels.

Papildus tam "MFD veselības grupa" piedzīvojusi arī kiberuzbrukumu, tādējādi svarīga daļa no kompānijas informācijas tehnoloģiju sistēmām uz laiku izgāja no ierindas.

"Tagad izmeklējam šo situāciju, bet uzreiz varam apgalvot, ka problēmas bija tikai ar iekšējām programmām, nevis ar datiem - visi iesūtītie skolu un skolēnu personīgie dati ir drošībā un nebija apdraudēti. Šobrīd visu sistēmu darbība ir atjaunota, tāpēc ceram, ka varēsim strādāt bez iepriekš norādītajiem trūkumiem," sacīja Giels.

Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka pagājušajā nedēļā "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā paziņoja, ka, ņemot vērā pieredzi ar "MFD laboratorijas" sniegto pakalpojumu kvalitāti, nodrošinot skolēnu testēšanu Latvijas skolās, Veselības ministrija vērsīsies Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā ar lūgumu izvērtēt šī laboratorijas pakalpojumu sniedzēja darbību.

Aģentūra LETA pagaidām vēl nav sagaidījusi komentāru no Veselības ministrijas ar sīkāku komentāru par šāda izvērtējuma nepieciešamību.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka "MFD laboratorija" nespējot tikt galā ar līgumsaistībām un testu atbildes kavējas nesamērīgi ilgi vai nepienāca vispār, tādēļ NVD samazinājis laboratorijas testējamo skolēnu skaitu no 76 000 līdz 38 000 skolēniem.

Jau ziņots, ka "MFD veselības grupa" nebija spējusi atsevišķām skolām nodrošināt nepieciešamos Covid-19 siekalu testus, kas nepieciešami skolēnu testēšanai pirms jaunā mācību gada.

Lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no 23. augusta pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs tika sākta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana, informēja Veselības ministrijā.

Testēti tiek bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!