Foto: Shutterstock
"MFD veselības grupa" pārstāvis Einārs Giels trešdien, 25. augustā, Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē pauda, ka laboratorija šobrīd strādā, lai visām sadarbības skolām nodrošinātu Covid-19 siekalu testus, kas kavējušies. Giels norādīja, ka uzņēmums neatkāpjas no sava uzstādītā mērķa – nodrošināt Covid-19 testus, lai 1. septembrī visi skolēni, saņēmuši testa rezultātus, var droši doties uz skolu.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā atklājās: "MFD veselības grupa" nespēja atsevišķām skolām nodrošināt nepieciešamos Covid-19 siekalu testus. Trešdien komisijas sēdē Giels skaidroja notikušo: "Mēs ar visām skolām turpinām uzturēt komunikāciju un skaidrojam radušo situāciju, kas bija saistībā ar IT resursu problēmām, kuru dēļ mēs nevarējām veikt šo individualizēto etiķešu izdrukāšanu."

Lai šo problēmu novērstu, laboratorija lūdza skolām uz Covid-19 testa stobriņiem uzrakstīt personu kodus un kārtas numurus, pēc kuriem laboratorija varētu identificēt, ka konkrētais testa stobriņš atbilst noteiktai personai. "Kopumā mūsu skatījumā tas nepārkāpj kopējo procedūru. Te rodas jautājums – vai mums būtu atļauts sterilizētu iepakojumu tagad plēst vaļā un viņam kaut ko papildus līmēt virsū. Tā ir konkrēta problemātika, kas parādījās, kuras rezultātā mums neviens nevarēja dot atbildes".

Laboratorijas pārstāvis paskaidroja, ka trešdien uzņēmums sazinās ar visām skolām, kurām iekavētas testu piegādes. Ar tām arī tiks saskaņots, kurā laikā laboratorija mācību iestādei piegādās testa stobriņus.

Giels arī norādīja, ka skolu sniegtie dati laboratorijai Covid-19 skrīninga nodrošināšanai nebija pietiekami kvalitatīvi. "Mēs apkopojam šobrīd datus par visām skolām, kuru sniegtie dati nebija kvalitatīvi. Kā rezultātā IT sistēmas nevarēja automātiski ielādēt viņu atsūtītos [testējamo] sarakstus. Mēs esam paplašinājuši visus resursus – gan kurjeru, gan zvanu centra, gan IT resursu. Esam piesaistījuši arī ārpakalpojumus," viņš teica.

Uzņēmums apņēmies, ka uz nākamo reizi, kad jāveic testēšana pēc 1. septembra, "visa sistēma jau būs sakārtota".

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) pauda, ka tik apjomīga testēšana Latvijā pandēmijas laikā notiek pirmo reizi, tāpēc var atklāties dažādas kļūdas atsevišķos testēšanas posmos. Kā atzina komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV) – labā ziņa ir tāda, ka testēšana sākusies pirms mācību gada sākuma, kas ļauj konstatētās nepilnības laikus novērst.

Jau ziņots, ka aizvadītājā diennaktī Latvijā apstiprināti 249 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, bet viens inficētais miris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!