Foto: LETA

Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis nolēmis startēt 14.Saeimas vēlēšanās, to darot no partijas "Progresīvie" saraksta, mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja politiķis.

Video ierakstā Mičerevskis skaidroja, ka viņš vēlētos, lai politikā varētu runāt par reālām problēmām un to risinājumiem. Viņu neapmierina, ka pašlaik politikā ir cilvēki, kam ir svarīgāka vara, ar kuras palīdzību gūt pašlabumu.

Tā kā esošā lietu kārtība viņu neapmierinot, Mičerevskis nolēmis vēlēšanās startēt no "Progresīvo" rindām, jo šīs partijas politiķus viņš pazīst no darba domē, kā arī viņam imponē ekspertu un jaunu, talantīgu cilvēku iekļaušana partijas vēlēšanu sarakstā. Mičerevska ieskatā, šie cilvēki esot godīgi pret sevi un citiem, kā arī viņi vēlas izdarīt labu.

"Šiem cilvēkiem neinteresē politiskas mahinācijas, ar viņiem var godīgi sarunāties par to, kas ir svarīgs, labāks. Viņiem var nepiekrist, bet tur nav aizkulišu spēļu, intrigu, vecās politiskās virtuves," uzrunā apgalvoja politiķis.

Mičerevskis kādu brīdi bija 13. Saeimas deputāts, iegūstot tā dēvēto "mīksto mandātu" uz brīdi, kamēr Marija Golubeva (AP) ieņēma iekšlietu ministres amatu.

Mičerevskis iepriekš Saeimas vēlēšanās piedalījās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) saraksta, taču netika ievēlēts. Vēlāk viņš startēja Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās no AP un "Progresīvo" apvienotā saraksta, rezultātā kļūstot par galvaspilsētas domes deputātu.

Tomēr viņa un AP ceļi domē šķīrās, kad Mičerevskis nolēmis izstāties no "Latvijas attīstībai", jo viņam neesot pieņemama partijas līderu aizkulišu tirgošanās, aizstāvot "neveiksmīgi strādājošu ministri" Ilzi Viņķeli (AP).

Nākamajā dienā pēc paziņojuma par izstāšanos no partijas Mičerevskis zaudēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) padomnieka amatu.

Vēlāk Mičerevskis atklātībā nodeva informāciju, ka Pūce prasījis Mičerevskim sagādāt viņam Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi. Pūce sākotnēji šo informāciju noliedza, tad paziņoja, ka tas ir bijis joks, bet vēlāk atkāpās no ministra amata.

Šis skandāls sašķēla lielāko Rīgas domes frakciju "Latvijas attīstībai", kustība "Par!" un "Progresīvie". Trīs "Latvijas attīstībai" Rīgas domnieki Viesturs Zeps, Anete Jēkabsone-Žogota un Iveta Ratinīka izveidoja atsevišķu frakciju.

Frakcijas pamešana esot bijusi saistīta ar to, ka tajā bija ļauts palikt bijušajam "Latvijas attīstībai" biedram Mičerevskim, kurš ar skaļu skandālu pametis partijas rindas.

Mičerevskis, izstājoties no partijas, turpināja strādāt kā Rīgas domes deputāts un atbalstīja Rīgas mēru Mārtiņu Staķi (PP).

Jau vēstīts, ka "Progresīvie" 14. Saeimas vēlēšanām uz ministru amatu izvirzījusi vairākus Rīgas domes deputātus, kā arī nozaru ekspertus.

Bijušā Nacionālā veselības dienesta vadītāja Edgara Labsvīra kandidatūra tiek virzīta veselības ministra amatam, bet ārlietu ministra amatam - bijušo aizsardzības ministru un diplomātu Imantu Lieģi.

Partijas preses konferencē arī tika paziņots, ka uz ekonomikas ministra amatu pieteikta bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, par izglītības un zinātnes ministri tiek virzīta Rīgas domes deputāte, partijas līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa un labklājības ministru - biedrības "Rīgas pilsētas "Rūpju bērns"" valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis.

Partija aizsardzības ministra amatam pieteikusi ārlietu ekspertu, Latvijas Ārpolitikas centra valdes locekli Andri Sprūdu, par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru - Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Edmundu Cepurīti, kā zemkopības ministri - vides eksperti Janu Simanovsku un finanšu ministru - sociālās antropoloģijas maģistru, finanšu jomas žurnālistu Andri Šuvajevu.

Uz kultūras ministra amatu izvirzīta Rīgas domes deputātes, kultūras politikas ekspertes Agneses Loginas kandidatūra, iekšlietu ministres amatam - bijusī sabiedrības par atklātību "Delna" vadītāja Liene Gātere, tieslietu ministra postenim - jurists, bijušais Talsu novada domes priekšsēdētāju Edgars Zelders un satiksmes ministra amatam - transporta ekonomikas maģistrs Jānis Meirāns.

"Progresīvie" par Ministru prezidenta kandidātu 14. Saeimas vēlēšanām izvirzījusi Kasparu Briškenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!