Foto: LETA
Pie frakcijām nepiederošie deputāti Māris Mičerevskis un Didzis Šmits sākuši Saeimā vākt parakstus par veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisijas pieprasījumu, liecina Mičerevska publicētais paziņojums mikroblogošanas vietnē "twitter".

Mičerevskis paziņojumā norāda uz "izgāzto" vakcīnu iepirkumu izmeklēšanu, kas ne ar ko nebeidzās. "Vakcinēšana sākās, bet mēs esam starp pēdējām valstīm Eiropas Savienībā. Popularizēšana un reklāmas kampaņa vakcinācijai notika, bet populāra vakcinēšanās nekļuva. Tika izdomāts luksofora princips, taču netika ieviests. Slimnīcu kapacitāte netika kāpināta. Tagad mēs esam situācijā, kad tiek domāts par mediķu mobilizāciju, kurai neatsaucoties, mediķiem draudēs kriminālatbildība," pauž deputāts.

Viņš pauž pārliecību, ka nav sasniegti Pavļuta paša piesauktie vakcinēšanas mērķi, slimnīcas nav gatavas šādam saslimušo skaitam, saslimstības ziņā esam pirmajā vietā pasaulē, bet tikmēr ministrs aizvaino ārstus un nodarbojas ar sevis reklamēšanu, apzvanot cilvēkus, kuri nav vakcinējušies. Mičerevskis uzskata, ka šajā situācijā ir piekrāpti cilvēki, kuri apzinīgi vakcinējās.

"Es aicinu Pavļutu demisionēt un viņa vietā par ministru no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" varētu kļūt Andris Skride, kurš ir ārsts, profesionālis, patīkams komunikācijā, zinošs un ar autoritāti ārstu vidū. Ņemot vērā ārkārtas stāvokli, domāju, ka lēmumi nav jāsasteidz un Pavļuts varētu atkāpties pēc 15.novembra," norāda Mičerevskis.

Saeimas "Saskaņas" deputāti portālu "Delfi" informēja, ka trešdien "Saskaņas" frakcijas sēdē tika nolemts atbalstīt Pavļuta demisijas pieprasījumu. Deputāti uzskata, ka par "haosu epidemioloģiskās krīzes vadībā" ir atbildīga visa valdība kopumā, tomēr pirmām kārtām tā jāuzņemas tieši nozares ministram.

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs pauda, ka Pavļuts neprot komunicēt ar mediķiem, ka viņa darba stils tikai padziļina domstarpības.

"Ar ārstniecības speciālistiem netiek apspriesti nepieciešamie risinājumi, tā vietā pieņemti voluntāri lēmumi, par kuriem mediķi uzzina pēdējie. Veselības ministrs ir personīgi atbildīgs par bezjēdzīgā vakcinācijas biroja izveidi un dārgajām reklāmas kampaņām, kas nedeva rezultātu. Viņam ir jāatbild par vasarā zaudēto laiku un nepamatoti atlikto rīcību, kad kļuva skaidrs epidēmijas apmērs rudenī. Pašlaik par ministra augstprātīgo attieksmi, neuzklausot ekspertu ieteikumus un ignorējot mediķu vajadzības, tiek maksāta pārāk augsta cena. Ja Pavļuts pats nesaprot savu atbildību par notiekošo, tad Saeimai viņam uz to ir jānorāda," uzskata Urbanovičs.

"Saskaņas" deputāti arī atzīmē, ka veselības ministrs nav iestājies par nozares vajadzībām, Saeimā aizstāvot 2022. gada budžetu, kas pārkāpj mediķiem dotos solījumus atalgojuma sakārtošanas jomā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pieprasa veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisiju, ņemot vērā Veselības ministrijas (VM) ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu.

Tāpat ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka LĀB paziņojums ir nopietns signāls, jo tā pamatā ir arī neapmierinātība par to, kā ministrs sadarbojas ar nozari.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Veselības ministrija gatavo mobilizācijas pieprasījumu Covid-19 pacientu ārstēšanai, kuru iesniegs valdībā. Pāris dienas pēc apstiprināšanas tas varētu stāties spēkā. Konkrēti saraksti ar nepieciešamo sfēru speciālistiem arī vēl tiek gatavoti.

Mobilizēt varētu tās mediķu grupas, kurām ir nepieciešamās profesionālās zināšanas, piemēram, anesteziologi un pacientu aprūpē iesaistītās personas, iepriekš lēsa Pavļuts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!