Foto: F64

Iespēju noslēgt mierizlīgumu ar pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumu "Rīgas namu pārvaldnieks" par pakāpenisku parāda atmaksu, atbrīvojoties no soda naudas, šodien, pirmajā mierizlīgumu slēgšanas dienā, izmantojuši vairāk nekā 100 uzņēmuma klientu.

Ņemot vērā, ka daudzām ģimenēm šodien prioritāte ir pirmā skolas diena, turklāt laika apstākļi ir nepatīkami, tā vērtējama kā augsta aktivitāte, norādīja uzņēmuma preses sekretārs Krists Leiškalns.

Vairāki klienti izmantojuši iespēju parādu bez soda procentiem maksāt nevis pa daļām, bet samaksāt visu uzreiz. Piemēram, viens klients šodien vienā maksājumā atdevis iespaidīgu 6000 latu parādu, kas, visticamāk, krājies vairākus gadus. "Šāds gadījums mums vēl nebija bijis," atzina uzņēmuma pārstāvis.

Leiškalns gan nevarēja pateikt, cik lielu soda naudas atlaidi konkrētais klients saņēmis, šādi rīkojoties, taču viņš norādīja, ka vidējā pamatparāda summa, par kuru pērn tika slēgti mierizlīgumi, bija 700 latu, atlaistā soda nauda - ap 300 latu.

Patlaban "Rīgas namu pārvaldnieka" parādnieku sarakstā ir vairāk nekā 10 000 klientu.

Kā ziņots, "Rīgas namu pārvaldnieka" klientiem, kuriem izveidojies parāds par apsaimniekošanu un saņemtajiem pakalpojumiem, vienu mēnesi - no šodienas līdz 30.septembrim - ir iespēja noslēgt izlīgumu par pakāpenisku parāda atmaksu, nepiemērojot soda procentus.

Noslēdzot izlīgumu par pakāpenisku parāda atmaksu, tiks noformēts individuāls parāda atmaksas grafiks ar maksimālo termiņu divi gadi. Aprēķinot maksājuma apmēru, tajā netiks iekļauta kavējuma nauda, proti, līgumsods, kas izveidojies līdz izlīguma noslēgšanas brīdim.

Šādu akciju uzņēmums rīkoja arī aizvadītajā gadā no 1.jūlija līdz 31.decembrim. Kopumā sešu mēnešu laikā iespēju noslēgt izlīgumu izmantoja vairāk nekā 10 000 RNP klientu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe uzsvēra, ka pēc aizvadītajā gadā veiktās akcijas janvārī liels skaits uzņēmuma klientu, kuri dažādu iemeslu dēļ nebija noslēguši izlīgumu, izteica lūgumu atkārtot šādu akciju, lai dotu iespēju ikvienam parādniekam, it īpaši pirms apkures sezonas sākuma, vienoties par ilgtermiņa parāda atmaksu, nemaksājot soda naudu.

"Pagājušā gada ziema bija gara un auksta, atbilstoši tam - arī siltuma rēķini bija lieli. Daudziem cilvēkiem, ņemot vērā ekonomisko situāciju, nebija viegli tos nomaksāt, tāpēc veidojās parādi. Mūsu mērķis ir palīdzēt rīdziniekiem šo situāciju atrisināt, nevis iekasēt soda procentus. Lai jaunā apkures sezona nesagādātu problēmas, aicinu visus, kam iekrājušies parādi, septembra laikā izmantot iespēju noslēgt izlīgumus un vienoties par parāda atmaksas grafiku," norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Izlīgumus var noslēgt visos RNP klientu apkalpošanas centros. Pret tiem iedzīvotājiem, kas septembrī neizmantos iespēju noslēgt mierizlīgumu, RNP varēs vērsties tiesas ceļā.

RNP ir Latvijas lielākais namu apsaimniekošanas uzņēmums. Uzņēmums apsaimnieko 4300 ēkas, kurās pakalpojumus saņem gandrīz 180 000 klientu.

Arī SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" turpinās pagājušajā gadā iesākto praksi un īrniekiem, kuri būs noslēguši vienošanos par parāda atmaksu, dzēsīs līgumsodu. "Rīgas pilsētbūvnieka" pārvaldījumā ir 14 sociālās mājas, kuru 1300 dzīvokļi izīrēti sociāli maznodrošinātiem cilvēkiem. Šī iemesla dēļ uzņēmuma valde pieņēma lēmumu, ka vienošanos par parāda atmaksu var slēgt jebkurā laikā uz laiku līdz vienam kalendārajam gadam. No šī gada sākuma līdz jūlija beigām šādu iespēju ir izmantojuši 112 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!