7.Saeimas pilnvaru pēdējās nedēļās parlamenta darba kārtībā iekļauts lēmumprojekts par privātās zemes apmaiņu pret valstij piederošu zemi piekrastes joslā, kas valstij var radīt gandrīz sešu miljonu latu zaudējumus.
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisija otrdien skatīs Jura Tīļa iesniegumu par viņam piederošās zemes 58 hektāru apjomā, kas atrodas blakus Gaujas Nacionālajam parkam (GNP), apmaiņu pret valstij piederošo jūras krastu un tam piegulošo teritoriju 102 hektāru platībā Piejūras dabas parkā Lilastē.

Šo zemes gabalu tirgus vērtība atšķiras par vairākiem miljoniem latu, un vairāki komisijas pārstāvji šādu maiņu uzskata par neadekvātu un nesaprotamu.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Leiškalns pastāstīja, ka visi zemes maiņai nepieciešamie dokumenti noformēti atbilstoši likumam un viņam nav tiesību lēmuprojektu par zemes maiņu neiekļaut komisijas darba kārtībā. Viņš gan atzina, ka šāds darījums ir diezgan neparasts, jo "parasti valsts zemi, kas atrodas tik tuvu jūrai, pret privāto nemaina".

Viņš arī pastāstīja, ka līdz šim bijis viens precedents, kad Saeima nav atbalstījusi kāpu joslā esošās valsts zemes nodošanu privātajam īpašniekam, un uzsvēra, ka pats personīgi šādu maiņu neatbalstīs.

Arī komisijas locekle Anna Seile uzsvēra, ka "šī maiņa ir neadekvāta". Pēc provizoriskiem aprēķiniem, pie GNP esošā zemes gabala vērtība nepārsniedz 120 000 latu, savukārt piekrastes zonā 102 hektāru zemes vērtība ir apmēram 6 miljoni latu.

Šo informāciju apstiprināja arī Seile, norādot, ka "pie GNP teritorijas esošās zemes vērtība ir pāris simti par hektāru, savukārt Piejūras dabas parkā, piekrastes zonā esošās zemes vērtība svārstās no četriem līdz sešiem latiem par kvadrātmetru, iespējams, pat vēl vairāk".

Seile arī uzsvēra, ka privātās zemes īpašnieks Juris Tīlis, kurš vēlas zemi mainīt, zemes gabalus blakus GNP iegādājies tikai pēdējo gadu laikā, viens no zemes gabaliem iegādāts vēl tikai šogad. "Zemes maiņa vēl būtu attaisnojama, ja īpašnieks zemi ar ierobežojumiem būtu saņēmis mantojumā, taču dokumenti liecina, ka īpašumi iegādāti pēdējo gadu laikā, un tas nozīmē, ka īpašnieks, pērkot zemi, ļoti labi zināja, kādi tai ir ierobežojumi," sacīja Seile.

Arī Seile atzina, ka "teorētiski papīri ir kārtībā", taču "loģiskais saprāts liek balsot pret šādu darījumu", papildinot, "jo tuvāk nāk 7.Saeimas darbības beigas, jo vairāk šādu zemes maiņas darījumu parādās".

Piejūras dabas parka teritorija atrodas Zemkopības ministrijas valdījumā. Ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma pastāstīja, ka ministrija tikai sagatavojusi nepieciešamos dokumentus un devusi atzinumu par abu zemes gabalu mežaudzes vērtību un zemju kadastrālo vērtību. "Citus aspektus mēs nevērtējām," sacīja Straujuma, uzsverot, ka lēmumu par zemes gabalu apmaiņu pieņem Saeima, "viss jau ir deputātu rokās".

Ministrijas dokumenti gan liecina, ka blakus GNP esošās zemes kadastrālā vētība ir 39 000 latu, savukārt Piejūras dabas parkā esošās zemes vērtība - apmēram 19 000 latu, arī mežaudzes vērtība lielāka ir blakus GNP esošajai zemei.

"Lursoft" datu bāzē ziņas par Juri Tīli nebija atrodamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!