Foto: DELFI

Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot atcelt minimālo sodu par autortiesību pārkāpumiem, piemēram, radio klausīšanos bez licences.

Pašlaik par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu var uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no 200 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām - no 500 līdz 5000 latiem, konfiscējot autortiesību un blakustiesību pārkāpuma objektus un to nesējus.

Piemērojot sodu gan fiziskām, gan juridiskām personām, tāpat kā pašlaik paredzēts konfiscēt autortiesību un blakustiesību pārkāpuma objektus un to nesējus, taču tiesa pati varēs notiek minimālo sodu, sākot no 1 lata.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne (V) portālam "Delfi" pastāstīja, ka lēmums atcelt minimālo sodu ir pagaidu risinājums, kamēr nebūs sagatavots pieņemams Autortiesību likuma regulējums, "pretējā gadījumā sodi bieži vien ir nesamērīgi".

Saeimas akceptētās izmaiņas ļaus tiesai piemērot samērīgu sodu, kad, piemēram, kādā mazā veikaliņā nekomerciālos nolūkos skanējis radio, par kura klausīšanos nav izņemta licence.

Jau ziņots, ka diskusija par nesamērīgu soda mēru par autortiesību pārkāpumiem sākās pēc portāla "Delfi" publiskotā gadījuma bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi, likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusi bija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosinājuši atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu".

Pēc šī gadījuma Saeima sākusi izskatīt Nacionālās apvienības sagatavotos un koalīcijas partneru atbalstītos Autortiesību likuma grozījumus, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu un tā sauktā "radio klausīšanās nodeva'' nebūtu jāmaksā. Savukārt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) norādījusi, ka šīs likuma normas atcelšana būtu pretrunā ar Bernes konvenciju par autortiesībām, kuru Latvija ir parakstījusi.

Čepāne jau iepriekš portālam "Delfi" norādīja - vienlaikus ar Autortiesību likuma izmaiņām būtu jāgatavo grozījumi arī APK, paredzot samērot un samazināt sodus, ja kādā publiskā vietā bez iegādātas licences skanējis radio, taču informatīvā nolūkā, nevis klientu piesaistīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!