Foto: DELFI
Naudas sods par valsts karoga nepacelšanu svētku un atceres dienās vairs nebūs vienīgā iespējamā sankcija, par šādiem pārkāpumiem varēs izteikt arī brīdinājumu, paredz otrdien Saeimas Juridiskās komisijas atbalstītie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, informē Saeimā.

"Patlaban naudas sods ir vienīgā iespējamā sankcija, un prakse rāda, ka šis regulējums nav pietiekami pārdomāts. Nereti ir gadījumi, kad pašvaldības policija soda sirmgalvjus, kas fiziski nespēj izkārt valsts karogu, un šis nav tas mērķis, ko likumdevējs vēlējies sasniegt. Šajā jomā nepieciešams elastīgāks un pretimnākošāks risinājums, tādēļ komisija piedāvā kā alternatīvu sodu noteikt brīdinājumu, vienlaikus uz trešo lasījumu meklējot vēl citus piedāvājumus," norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece (TP).

Juridiskā komisija otrdien vienojās, ka par Latvijas valsts karoga vai citu valstu karogu nepacelšanu Saeimas, Ministru kabineta, republikas pilsētu domju vai novadu domju noteiktajās dienās vai gadījumos varēs izteikt brīdinājumu vai piemērot naudas sodu līdz 50 latiem. Patlaban vienīgā iespējamā sankcija ir naudas sods līdz 50 latiem.

Tāpat brīdinājumu vai naudas sodu varēs piemērot, ja pārkāpts Ministru kabineta noteiktais Latvijas valsts karoga pacelšanas veids vai kārtība. Patlaban par to paredzēts tikai naudas sods līdz trīsdesmit latiem.

Par likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pagājušo ceturtdien negaidīti asas un emociālās debates izvērtās par "Jaunā laika" (JL) deputāta Igora Aleksandrova priekšlikumu vairs tik stingri nereglamentēt valsts karoga izkāršanu svētku un sēru dienās pie privātmājām un publisku personu iestādēm.

Deputāte Ilma Čepāne, aicinot neatbalstīt šo priekšlikumu, Saeimas tribīnē runāja caur asarām, deputāts Visvaldis Lācis jau otro reizi savā parlamentārieša mūža dziedāja dziesmu no tribīnes, savukārt deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), kurš līdz šim Saeimā neizcēlās ar rupjībām vai asiem izteikumiem, no tribīnes veltīja vārdus "turi muti" un "kreisais zvēru un putnu dārzs" apvienības "Saskaņas centrs" un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputātiem. Līdzīgi arī daudzi citi deputāti uzstājās ar emocionālām runām, pamatojot vienas vai otras puses viedokli.

Pēc tik asām debatēm Aleksandrovs paziņoja, ka atsauc savu priekšlikumu, paužot cerību, ka tiks mīkstināts administratīvo pārkāpumu kodekss, kas vairs neparedzēs stingrus sodus par karoga neizkāršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!