Foto: LETA

Piektdien, 24. septembrī, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Aviācijas bāzē notiks militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonija, portāls "Delfi" uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Ceremonijā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Pasākumu apmeklēs arī ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails, ASV Armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Džozefs Džerards, un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Pols Rodžers.

"Instrumentālo lidojumu sertifikāta iegūšana militārajam lidlaukam "Lielvārde" ir nozīmīgs solis Latvijas Gaisa spēku kaujas spēju stiprināšanā, kas vienlaikus sekmēs sadarbību ar mūsu sabiedrotajiem, dodot iespēju uzņemt gaisa kuģus jebkuros laikapstākļos un diennakts laikā un piedalīties plaša mēroga NATO mācībās ar sabiedroto gaisa kuģu iesaisti," sacīja Pabriks.

2020. gada jūlijā militārais lidlauks "Lielvārde" saņēma sertifikātu vizuālo lidojumu veikšanai, kas apliecināja, ka lidlauks ir gatavs uzņemt gaisa kuģus un darbojas visi nepieciešamie dienesti.

Lidlauka sertifikācija atbilstoši instrumentālo lidojumu noteikumiem ir nākamais solis, kad lidojumus var nodrošināt arī pie pazeminātas horizontālās redzamības – sliktu laikapstākļu, piemēram, biezas miglas gadījumā un diennakts tumšajā laikā.

Lai lidlauks iegūtu instrumentālo lidojumu sertifikātu, jāpanāk aeronavigācijas jomas personāla un procedūru atbilstība Eiropas Aviācijas drošības aģentūras prasībām, kā arī lidlauka dienestiem jānodrošina atbilstība īpašām aizsardzības ministra noteiktajām prasībām, informē AM.

Militārā lidlauka "Lielvārde" Instrumentālo lidojumu noteikumu operacionālās spējas atklāšanas ceremonijā apmeklēs arī Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas Gaisa spēku komandieri, kuri 23. un 24. septembrī tiekas Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, lai pārrunātu valstu Gaisa spēku turpmāko sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!