Foto: F64
Saistībā ar aizvadītajā nedēļas nogalē internetā strauju popularitāti guvušo video, kurā redzama daļa no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīkotajām mācībām "Namejs 2021", kuru laikā karavīrs, izmantodams salūtmunīciju, sabiedē sievieti ar bērnu, kuri iet cauri mācību norises vietai, NBS pēc apstākļu noskaidrošanas norāda, ka sieviete tikusi uzrunāta, bet atteikusies izmantot citu apiešanas ceļu.

Pirmdienas, 13. septembra, vakarā NBS savā tviterī publicējuši paziņojumu, ka ir noskaidrojuši apstākļus saistībā ar militāro mācību "Namejs 2021" norisi un konstatējuši, ka "mācību norises vietā atradās karavīri, kuri informēja garāmgājējus, aicinot izvēlēties citus apiešanas ceļus".

Tāpat NBS norāda, ka "tika uzrunāta arī video materiālā redzamā sieviete ar bērnu, kura no šī aicinājuma atteicās."

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Aizsardzības ministrijā (AM) radušos situāciju dēvēja par neveiksmīgu sagadīšanos un atvainojās par notikušo. AM pārstāvis Kaspars Galkins portālam "Delfi" uzsvēra, ka, lai labāk sagatavotu karavīrus un zemessargus, kā arī, lai mācību scenārijs būtu pēc iespējas pietuvināts realitātei, tās regulāri notiek arī ārpus militārajiem objektiem - pilsētās, iepriekš saskaņotās teritorijās.


Jau iepriekš ziņots, ka no 30. augusta līdz 3. oktobrim visā Latvijā norisinās NBS militāro mācības "Namejs 2021", lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Militāro mācību "Namejs 2021" uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot NBS komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras, kā arī īstenot un izvērtēt taktiskās operācijas hibrīda un konvencionāla konflikta apstākļos, iepriekš ziņoja ministrija.

Tāpat mācībās notiek sadarbība ar Iekšlietu ministrijas struktūrām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldībām un privātajiem uzņēmumiem, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!