Foto: LETA

Latvijas Universitātes (LU) Senāts ārkārtas sēdē lēmis anulēt LU goda doktora grādu Eiropas Savienības sankcijām pakļautajam miljonāram Pjotram Avenam, portālam "Delfi" pavēstīja LU komunikācijas nodaļa.

LU Goda doktora grādu Avenam, kurš ir arī Maskavas Ekonomikas universitātes profesors, piešķīra 2013. gada 25. martā par zinātnisko un praktisko ieguldījumu Latvijas attīstībā un sadarbībā ar Krieviju.

LU Senāts ārkārtas sēdi sasauca tās priekšsēdētājs Kristaps Jaudzems.

"Šobrīd ir svarīgi paust mūsu solidaritāti Ukrainai ne tikai vārdos, bet arī darbos. Pjotrs Avens ir atbalstījis Putina politiku un Krievijas agresiju Ukrainā un tāpēc nav cienīgs nest Latvijas Universitātes goda doktora nosaukumu. Ikvienai universitātei galvenais ir reputācija. To ir grūti iegūt, bet viegli pazaudēt, ja nerīkojamies ātri un izlēmīgi šādās situācijās," paudis Jaudzems.

Jau vēstīts, ka 1. martā Avenam atņēma Triju Zvaigžņu ordeni, kuru viņam piešķīra 2012. gadā par darbību viņa izveidotajā labdarības fondā "Paaudze".

"Pjotrs Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai un nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni," iepriekš skaidroja Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte.

Jau vēstīts, ka šobrīd rit 12. diena kopš Krievijas militārie spēki iebruka Ukrainā. Krievijas iebrukums Ukrainā līdz šim nav sasniedzis Kremļa mērķus, taču uzbrukumā apzināti tiek grauti civilie objekti un infrastruktūra, palielinot nevainīgu cilvēku ciešanas. Teksta tiešraidei var sekot līdzi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!