Foto: Rīgas zoodārzs

Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza jaunā divpadsmit gadu attīstības vīzija "Masterplan 2035" paredz zooloģiskajā dārzā investēt 45 miljonus eiro, lai to pārveidotu par četru sezonu bioparku, kas nākotnē uzņems miljons viesu gadā.

Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis trešdien medijiem pavēstīja, ka zooloģiskais dārzs pirmajā pusgadā spējis audzēt savu apgrozījumu par 24% salīdzinājumā ar jebkuru līdzšinējo periodu pirms Covid-19. Līdz ar to, viņaprāt, tādēļ ir pamats ticēt, ka izdosies sasniegt "Masterplan 2035" uzstādītos mērķus.

Paredzēts, ka "Masterplan 2035" realizācija norisināsies septiņos secīgos posmos, kurus pilnībā pabeigs līdz 2035. gadam. Šajā laika periodā tiks paplašināta zinātnes un izglītības funkcija, rūpes par darbiniekiem un inovācijas uzņēmuma mērķu sasniegšanā.

Plānots arī paplašināt dzīvnieku kolekciju, tajā iekļaujot tādus dzīvniekus, kā, piemēram, sniega leopards, baltais degunradzis un Kāpzemes pingvīni.

Foto: Rigazoo.lv

Jaunā vadība arī iecerējusi piedāvāt īpašu "klātbūtnes pieredzi dzīvnieka apdzīvotajā teritorijā", sniedzot iespēju pārvietoties cauri jaunajām ekspozīcijām pa īpašām takām.

Zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāja Guna Vītola, iezīmējot iestādes nākotnes attīstību, žurnālistiem atklāja, ka nākotnē 80% no zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas būs sugas ar augstu vērtību sugu saglabāšanā.

Zoodārzs izvēlēsies "savvaļā retas un apdraudētas sugas, kam nepieciešama aizsardzība ārpus dabiskā areāla".

Ņemot vērā, ka Rīgas Nacionālais Zooloģiskā dārzs ir Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas biedrs, dzīvnieku izvēle un pavairošana tiek un tiks veikta sekojot rekomendācijām.

Kā ziņots, pērn iepriekšējo Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētāju Rolandu Greiziņu amatā nomainīja Jānis Rudzītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!