Foto: stock.xchng
Aptuveni 3,7 miljonus eiro izmaksājušo portālu "skolas.lv" ikdienā izmanto vien daži simti lietotāju, un Latvija var nesaņemt plānoto Eiropas Savienības līdzfinansējumu, vēsta LTV raidījums "de facto".

Centrālā Finanšu un līgumu aģentūra, kas uzrauga Eiropas Savienības fondu līdzekļu izlietojumu Latvijā, pasūtījusi auditu par Eiropas fondu projektu - portālu "skolas.lv". Auditori secinājuši, ka projektā izvirzītie mērķis nav sasniegti, lai gan iztērēti vairāk nekā trīsarpus miljoni eiro. Tas savukārt nozīmē, ka šie izdevumi no Eiropas fondu naudas netiks segti, bet valsts budžetam jārēķinās ar zaudējumiem.

Skolotājiem, skolēniem un vecākiem paredzēto portālu "skolas.lv" ar lielām ambīcijām pieteica jau 2006.gadā. Pusotru gadu pēc Eiropas projekta īstenošanas, portālā ikdienā ienāk tikai vidēji pusotrs simts cilvēku.

"Ministrija nevar ar to lepoties, izņemot to, ka tā kādreiz bijusi laba ideja," raidījumam atzīst Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) resora informācijas un komunikācijas tehnoloģiju vadītājs Ainārs Sviklis.

Nojausma par to, ka "skolas.lv" radīšana pamatīgi klibo, bija jau diezgan sen. Vēl 2012.gadā toreizējais ministrs Roberts Ķīlis pat pieļāva iespēju projektu pārtraukt, bet tomēr to neizdarīja. Iemesls – tad Eiropas Savienības fondu nauda paliktu neizlietota. Tomēr nupat kā pabeigtais portāla audits apliecina - mēģinājums par varītēm iztērēt Eiropas naudu, tagad dārgi izmaksās jau Latvijas pašas budžetam.

Auditā secināts - no divdesmit solītajiem e-pakalpojumiem 17 reāli nestrādā. "Tāds secinājums nozīmē to, ka projekta mērķis nav sasniegts, kas potenciāli var radīt finansiālās sekas - mēs nevarēsim Eiropai deklarēt šos izdevumus par projektu, jo rezultāta nav," saka Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Publiskās pārvaldes projektu departamenta direktors Edgars Kalbergs

"Skolas.lv" Latvijai izmaksājis ļoti dārgi – kopumā ap 3,7 miljoniem eiro. Iepirkumi veikti, produkti radīti, tomēr par to saturu un līdz ar to – dzīvotspēju neviens vairs nav rūpējies. Tam pat nav bijuši atvēlēti līdzekļi.

To, ka vismaz sākumā skolas.lv idejas patiešām bija labas, pierāda fakts, ka daļu no tām pārņēmis un veiksmīgi īstenojis privātais sektors. Piemēram, "e-klase" vai "Mykoob", piesaistot skolas un skolēnus saviem e-žurnāliem, mācību materiāliem un citiem produktiem, norāda "de facto".

Šopavasar portāla skolas.lv saturs atdots Valsts izglītības satura centra (VISC) pārziņā kopā finansējumu 100 000 eiro gadā. Bet galīgais lēmums – pārtraukt projektu vai turpināt - aizvien nav pieņemts. IZM atkal cer, ka izdosies atrast pielietojumu tam, kas ir radīts.

"Mēs tagad domājam par to, kura informācija no mūsu mājas lapas, kas ir ļoti apmeklēta, varētu pārvietot uz "skolas.lv" lapu. Tur mērķauditorija ir sadalīta uz precīzām auditorijām – skolēni, skolotāji, vecāki. Mūsu lapā nav tāda dalījuma. Un tad katrai no grupām ir grūtāk orientēties. Bet mēs, ja pārcelsim piemēram 50% informācijas, tad tā lapa būs stipri vairāk apmeklēta," saka Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntis Vasiļevskis.

"De facto" secina, ka atbildīgās Izglītības ministrijas amatpersonas garajā projekta īstenošanas laikā nomainījušās pat vairākkārt. Un līdz ar to pat nav no kā prasīt atbildību par līdzekļu izšķiešanu.

Laiks portāla pilnveidošanai dots tikai līdz 15.septembrim. Cerīgākajā gadījumā acīmredzams lietotāju pieaugums būtu jāpanāk ne vēlāk kā līdz nākamajam rudenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!