Ugunsgrēks Gulbenes rajona Jaungulbenes mežniecības teritorijā, kas izcēlies otrdien, patlaban aptvēris jau aptuveni 400 hektāru platību, informēja mežniecības mežzinis Juris Burķītis.
Trešdien ap pusdienlaiku degošo Ušura purvu un mežu beidzot sākuši dzēst ar ūdeni - to sūknē no kilometru attālā Ušura ezera. "Par tādiem ugunsgrēkiem dzirdēts tikai no nostāstiem, piedzīvot to vēl nebija gadījies," sacīja Burķītis. Ugunsgrēka likvidēšanā joprojām iesaistīti aptuveni 100 cilvēku -Valsts meža dienesta darbinieki, ugunsdzēsēji, zemessargi, pagasta iedzīvotāji.

Gulbenes rajona Daukstu pagastā trešdien izsludināta ārkārtas situācija. Gulbenes virsmežniecības inženieris Pēteris Zožs iepriekš pastāstīja, ka Ušura purvā nav iespējams piekļūt ar tehniku. Noslīkuši divi traktori - vienu izdevies izvilkt no purva, otrs palicis turpat. Viņš pauda, ka, visticamāk, ugunsgrēks izcēlies ogotāju vainas dēļ.

Savukārt Madonas rajonā, kur ir ārkārtēja ugunsbīstamība un joprojām tiek uzraudzīts pagājušajā nedēļā degušais Olgas purvs, piedūmojums no Ušura purva apgrūtina situācijas kontroli no ugunsnovērošanas torņiem, pavēstīja Madonas virsmežniecības ķīmiskās stacijas priekšnieks Tālis Āboliņš.

Dūmu dēļ redzamība no ugunsnovērošanas torņiem neesot lielāka par kilometru. Āboliņš uzsvēra, ka šādā situācijā aizliegta jebkāda dedzināšana saimnieciskos nolūkos, jo tas var maldināt ugunsdzēsējus vai pat izraisīt katastrofālas sekas.

Madonas rajonā apsvērta iespēja slēgt mežus apmeklētājiem ārkārtējas ugunsbīstamības periodā, taču pagaidām šāds lēmums nav pieņemts. Madonas rajonā joprojām uzrauga Olgas purvu, kurā 19.jūlijā ugunsgrēks izcēlies ogotāju nevērības dēļ. Uzmana arī purvu Klānu mežniecības teritorijā, kur laiku pa laikam novēro kūpēšanu jau kopš pavasara, kad te izcēlās ugunsgrēks kūlas dedzināšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!