Foto: LETA

Lielās klientu intereses un pieprasījuma dēļ trešdien radušies tehniski traucējumi pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" elektroniskajā sistēmā, iesniedzot elektroniskus pieteikumus "Rīdzinieka kartei".

Uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis pastāstīja, ka pāris stundu laikā pieņemti jau 700 pieteikumi "Rīdzinieka kartei", kas ir negaidīti liela atsaucība. Sistēmas pārslodzes rezultātā iespējams, ka rodas kļūdas un pieteikuma pieņemšana tiek atteikta.

Pieteikumu pieņemšanu internetā apgrūtina arī vairāki negodprātīgi "datorurķi" jeb tā sauktie "hakeri", kas mēģinājuši ielauzties sistēmā, taču Zaķis uzsver, ka klientu dati ir drošībā.

"Rīgas satiksmes" pārstāvis uzsvēra, ka pieteikumu pieņemšana gan elektroniski, gan klātienē turpināsies līdz gada beigām un arī nākamgad, tāpēc nav pamata satraukumam, ka kāds klients varētu nepaspēt to izdarīt laikus. Vienlaikus Zaķis norādīja, ka pašlaik novērojamā lielā klientu atsaucība atvieglos "Rīgas satiksmes" darbu, jo uzņēmumam būs vairāk laika pieteikumus apstrādāt.

Kā ziņots, "Rīgas satiksmes" mājaslapā "www.rigassatiksme.lv" no šodienas iespējams elektroniski aizpildīt pieteikuma anketas "Rīdzinieka kartes" saņemšanai. "Rīdzinieka kartei" var pieteikties arī kādā no "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centriem, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Lai nebūtu jātērē laiks, stāvot rindās, uzņēmuma mājaslapā iespējams pieteikties apmeklējumam noteiktā laikā.

Rīgas domē 7.oktobrī akceptētas izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta cenu politikā, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdzšinējo 50 santīmu vietā būs jāmaksā 42 santīmi jeb 0,60 eiro, savukārt nerīdziniekiem biļete maksās divreiz dārgāk - 84 santīmus jeb 1,20 eiro. Līdzīgas izmaiņas būs arī mēnešbiļešu cenās, savukārt studentiem un skolēniem Rīgā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas sabiedriskajā transportā atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Lai saņemtu atlaidi braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā, pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem būs jāsaņem personalizētais e-talons, kas tiks pārdēvēts par ''Rīdzinieka karti''.

Kā pirmie pieteikties ''Rīdzinieka kartei'', kas tās lietotājam nodrošinās lētākas sabiedriskā transporta biļetes, tiek aicināti tie Rīgā deklarētie iedzīvotāji, kas jau izmanto personalizēto e-talonu un kuriem patlaban netiek piemērotas nekādas Rīgas pašvaldības noteiktās atlaides.

Decembrī personalizēto e-talonu lietotājiem, kas būs pieteikušies rīdzinieka statusam, būs vienkārši jādodas pie kāda no e-talona biļešu automātiem un jāievieto tajā e-talons, lai rīdzinieka statuss tiktu aktivizēts.

Pasažieriem, kas jau tagad, izmantojot personalizēto e-talonu, saņem kādu no Rīgas domes noteiktajām atlaidēm, e-talons nebūs jāmaina un no 1.janvāra izmaiņas notiks automātiski. Jaunā "Rīdzinieka karte" šiem pasažieriem tiks izsniegta brīdī, kad e-talonam beigsies termiņš un tas būs jāmaina. Šajā pasažieru kategorijā ir personas, kuras vecākas par 75 gadiem un ir deklarētas Rīgā, kā arī nestrādājošie pensionāri, skolotāji, arodskolēni, skolēni, studenti un citi.

Personas, kuras ir deklarējušās Rīgā, bet neizmanto personalizēto e-talonu, ''Rīdzinieka karti'' varēs saņemt divos veidos - nosūtot anketu elektroniski un dodoties uz klientu apkalpošanas centru pēc izgatavotās kartes vai ierodoties personīgi kādā no klientu apkalpošanas centriem. Elektroniskā pieteikšanās sāksies no 1.novembra, aizpildot pieteikuma anketu "Rīgas satiksmes" mājaslapā un pievienojot fotogrāfiju, kas elektroniski jānosūta "Rīgas satiksmei".

No 15.novembra ''Rīdzinieka karti'' varēs saņemt, personīgi ierodoties klientu apkalpošanas centrā. Lai process noritētu raitāk, klienti tiek aicināti jau laikus aizpildīt "Rīgas satiksmes" mājaslapā pieejamo anketu un pieteikties vizītei uz konkrētu laiku pa bezmaksas tālruni 80001919 vai arī no 16.oktobra pieteikties mājaslapā "www.rigassatiksme.lv".

Kā ziņots, tie iedzīvotāji, kas deklarēsies Rīgā līdz šā gada 31.decembrim, saņems vienu mēnešbiļeti par brīvu.

Lai apkalpotu lielo klientu skaitu, esošo klientu apkalpošanas centru Brīvības ielā 49/53, Brīvības ielā 191, Brīvības ielā 384b, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Vienības gatvē 76b un Kurzemes prospektā 137 darba laiks katru darba dienu pagarināts no plkst.9 līdz 21, kā arī papildus jau esošajiem astoņiem "Rīgas satiksmes" klientu centriem atvērti vēl pieci jauni centri pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" telpās - Gobas ielā 6 A, Baltāsbaznīcas ielā 52, Maskavas ielā 168, Augusta Deglava 106/4 un Brīvības ielā 430a.

Jaunie klientu apkalpošanas centri pirmdienās strādās no plkst.10 līdz 19, otrdienās - no plkst.8 līdz 16, trešdienās - no plkst.8.30 līdz 17, ceturtdienās no plkst.10 līdz 18, bet piektdienās - no plkst.8.30 līdz 16. Šajos centros paredzēts arī pusdienas pārtraukums no plkst.12.30 līdz 13. Novembrī plānots atvērt vēl četrus papildu iecirkņus.

Tikmēr portālā "Manabalss" norit parakstu vākšana par vienādas braukšanas maksas noteikšanu visiem pasažieriem. Iniciatīvai nepilnas nedēļas laikā izdevies savākt vairāk nekā 7000 cilvēku parakstu. Otrdien atklātā vēstule ar savāktajiem parakstiem iesniegta vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP), bet, kad tiks savākti 10 000 parakstu, to iesniegs skatīšanai Saeimā.

Tikmēr "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti rosina veikt grozījumus Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, paredzot aizliegt izmantot iedzīvotāju deklarēto dzīvesvietu kā iemeslu atšķirīgas braukšanas maksas noteikšanai sabiedriskajā transportā.

Rīgā kā Latvijas galvaspilsētā koncentrēta nacionālā līmeņa valsts pārvalde, Rīga ir visas valsts kultūras, uzņēmējdarbības, ārstniecības un izglītības iestāžu centrs. Īstenojot ieceri par dārgāku braukšanas maksu galvaspilsētā nedeklarētajiem iedzīvotājiem, šīs Rīgas funkcijas tiktu ignorētas, nostādot nevienlīdzīgā situācijā ārpus Rīgas deklarētos Latvijas iedzīvotājus, kuriem nav citu alternatīvu Rīgā sniegtajiem pakalpojumiem, iesniegtos likuma grozījumus pamato "Vienotība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!