Foto: DELFI
Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē šodien atbalstīja, ka minimālās mēnešalgas apmērs nākamajā gadā paliks nemainīgs - 200 lati.

Labklājības ministrija uzskata, ka mēnešalga ir jāsaglabā 200 latu apmērā, lai nākamgad veicinātu mazāk kvalificētu darbinieku integrāciju darba tirgū.

Tas nozīmē, ka iedzīvotāji, kuri saņem valstī noteikto minimālo mēnešalgu, "uz rokas" saņem 144,75 latus, kas šā gada aprīlī bija 82,3% no iztikas minimuma jeb 175,78 latiem.

Sanāksmē Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers sākotnēji uzsvēra, ka par minimālās algas apmēru ir jārunā kompleksi, kopā ar jautājumu par neapliekamā minimuma apmēru un atvieglojuma par apgādībā esošu personu apmēru.

"Ja mēs izdomāsim, ka tagad atstājam 200 latus, bet valdība pēkšņi izdomā, ka nemainīs neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu, iedzīvotāji saņems mazāk nekā tagad," sacīja Krīgers.

Savukārt premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka šos abus jautājumus skatīs 2013.gada kontekstā un darba devējiem ir jau tagad jāzina, kāds būs minimālās darba algas apmērs nākamajā gadā.

Krīgers tomēr paziņoja, ka arodbiedrību savienība piekrīt saglabāt minimālās algas apmēru pašreizējā līmenī, taču gadījumā, ja savienību neapmierinās valdības lēmumi saistībā ar neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu, tā savu atbalstu atsauks.

Labklājības ministrijas pārstāvji norāda, ka ir jāizmaina minimālā stundas darba likme no 1,189 latiem uz 1,203 latiem. Kā skaidro ministrija, likme jāizmaina, jo nākamajā gadā darbiniekiem, kas strādā normālu darba laiku, ir 1995 darba stundas un gada vidējais stundu skaits ir 166,25 stundas. Salīdzinājumam - pagājušajā gadā darba stundu skaits bija 168,17.

Salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm, Igaunijā minimālā mēnešalga ir 203 lati, bet Lietuvā tā ir mazāka nekā Latvijā - 162 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!