Foto: DELFI

Pēc pabalsta saņemšanas beigām patvēruma meklētājiem būtu jāgarantē minimāls nodrošinājums, lai iedzīvotājiem nebūtu jāsaskaras ar zagšanu vai laupīšanu, pirmdien žurnālistiem sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņš norādīja, ka nevēlas runāt par konkrētām summām, vai pabalsta apmēram jābūt 100 vai 200 eiro, taču uzsvēra, ka būtu ļoti nepareizi, ja šīs personas iztiku sev nodrošinātu, nostājoties uz noziedzīga ceļa. Cilvēkam, kurš ir badā, ir jāēd, un, atstājot šīs personas pilnībā bez iztikas līdzekļiem, viņi tiktu zināmā mērā nostādīti dzīvnieka līmenī, kas neizbēgami apdraudētu pašus iedzīvotājus, iespējamo negatīvo situāciju iezīmēja Kozlovskis.

Taujāts par vietu trūkumu jaunu patvērumu meklētāju izmitināšanai, Kozlovskis norādīja, ka Iekšlietu ministrija (IeM) nedēļas laikā ies uz valdību ar šim jautājumam veltītu informatīvo ziņojumu. Ir apzinātas virkne ēku visā Latvijā, kas atrodas labā tehniskā stāvoklī, bet netiek izmantotas. Skaidrs, ka kaut kādi ieguldījumi tajās būs nepieciešami, taču IeM rosinās izmantot šīs ēkas - to pielāgošanu varētu veikt līdz gada beigām.

Savukārt pašlaik tiks turpināts izmantot iepriekšējās aizturēšanas izolatorus, kas gan īsti neatbilst tam, kas nepieciešams. Pašlaik cilvēki jau ir pārvietoti uz Liepāju, kur ir neliela kapacitāte. Telpas atbrīvosies, īstenojot plānus nākamajā nedēļā izraidīt virkni Vjetnamas pilsoņu.

Komentējot iedzīvotāju veiktos ziedojumus, Kozlovskis norādīja, ka tā ir sabiedrības brīvprātīga iniciatīva, kas ir izplatīta visā pasaulē. Savukārt valsts atbalstu sniedz ar izmitināšanu, 2,15 eiro dienā piešķiršanu vienai personai pārtikai, kā arī nodrošinot medicīnisko palīdzību pamatlīmenī.

Kā ziņots, ar sociālajā vietnē "Facebook" izveidotās domubiedru grupas "Gribu palīdzēt bēgļiem" starpniecību cilvēki turpina aktīvi sniegt palīdzību patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" nogādātajiem Irākas pilsoņiem.

Jau vēstīts, ka valdošās koalīcijas partijas ir vienisprātis, ka pabalsts bēgļiem jāsamazina, bet par konkrētu samazinājuma apmēru partneri vēl nevienojās, un mēneša beigās par šo jautājumu lems valdība.

Saskaņā ar līdz šim Eiropas Savienības pieņemtajiem lēmumiem Latvijai divu gadu laikā būs jāuzņem 531 patvēruma meklētājs no Eiropas dienvidvalstīm. Latvijas apstiprinātā pozīcija paredz, ka valsts neiebilst kopumā 776 bēgļu uzņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!