Foto: DELFI

Covid-19 ierobežojumu neievērošana atsevišķos uzņēmumos noved pie stingriem ierobežojumiem veselā pašvaldībā, ceturtdien preses konferencē skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Mēģinot skaidrot, kāpēc, neskatoties uz ieviestajiem ierobežojumiem, aizvien neizdodas savaldīt Covid-19 izplatību, Viņķele atsaucās uz zivju apstrādes uzņēmumā "Brīvais vilnis" konstatēto lielo inficēšanās uzliesmojumu.

"Viens piemērs ir uzņēmums "Brīvais vilnis" Salacgrīvā, kurā ir noticis ļoti apjomīgs un būtisks uzliesmojums. Zinām jau mēnešiem un epidemiologi nenogurstoši atgādina, ka tieši darba vietas ir viena no lielākajām riska vietām inficēties. Šajā gadījumā uzņēmuma vadība ne gluži sadarbojas ar epidemiologiem un izmeklēšanu. Sekas ir tādas, ka ne tikai uzņēmuma darbība tiek ietekmēta, bet arī tiek ietekmēta vesela pašvaldība," teica ministre, atgādinot, ka Salacgrīva ir viena no pašvaldībām, kam piemēros stingrākus ierobežojumus.

Kā vēl vienu piemēru nespējai ierobežot Covid-19 izplatību Viņķele minēja kāda jauna cilvēka stāstu, kas šajās dienās aktīvi izplatās sociālajos medijos. Cilvēks dalījies ar savu stāstu, saslimstot ar Covid-19, informējot, ka pats vienmēr bijis akurāts, ievērojot ierobežojumus - lietojis masku, ievērojis distancēšanos, aicinājis dezinficēt rokas un darījis to pats.

"Bet ir bijusi viena sadaļa, uz kuru viņš nav bijis tik godprātīgs - kontakti un satikšanās ar draugiem. Tas rezultējies gan ar konkrētā cilvēka saslimšanu, gan vēl septiņu cilvēku inficēšanos," rezumēja ministre.

Politiķe pateicās par personisku pieredzes stāstu publicēšanu, kas tostarp liek saprast, ka nevieni ārēji ierobežojumi, ko kontrolēs policija, nelīdzēs, ja patiešām katrs savās ikdienas izpausmēs, liekot roku uz sirds, neievēros ierobežojumus.

Kā ziņots, zivju pārstrādes uzņēmumā AS "Brīvais vilnis" saslimšana ar Covid-19 konstatēta 77 darbiniekiem, pavēstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris. Viņš norādīja, ka sākotnēji uzņēmumā tika konstatēti septiņi saslimšanas gadījumi, taču, testējot darbiniekus pēc brīvprātības principa, Covid-19 konstatēts vēl 70 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!