Foto: DELFI

Daži uzņēmēji cenšas iedzīvoties uz Covid-19 krīzes rēķina, otrdien Latvijas Radio sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Runājot par Latvijas nodrošinājumu ar medicīnas precēm cīņai pret Covid-19 vīrusa izplatību, ministre stāstīja, ka reaģentu testu veikšanai pietiek un ir to rezerves, bet pietiekama skaita individuālo aizsarglīdzekļu nodrošināšanai vēl notiekot iepirkums, piegādes esot ceļā un nākamās nedēļas laikā Latvijai vajadzētu saņemt pietiekami lielu šo preču apjomu, lai to pietiktu ne vien mediķiem, bet arī citiem dienestiem, piemēram, policijai.

Pēc Viņķeles vārdiem, diemžēl Latvijā esot gana daudz negodprātīgu uzņēmēju, kas uz krīzes rēķina grib iedzīvoties un prasa ne vien nepamatoti augstu maksu par aizsarglīdzekļiem, bet arī piedāvā preci bez nepieciešamajiem sertifikātiem.

Viņķelei nav ziņu, ka cīņā pret Covid-19 ar šo slimību būtu sasirguši arī kādi mediķi.

Ministre uzsvēra, ka lielāko darba apjomu ārkārtas situācijā veic Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, ģimenes ārsti, slimnīcu uzņemšanas dienesti, laboratoriju darbinieki un Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, kuriem arī tiek piedāvāts noteikt krīzes laika terminētu piemaksu 20% apmērā no darba algas.

Politiķe uzsvēra, ka piemaksas plānotas tieši tiem medicīnas darbiniekiem, kas tieši strādā ar Covid-19 ierobežošanu, jo daļai mediķu slodze krīzes apstākļos ir mazinājusies. Pašlaik piemaksu izmaksa tiek plānota uz trim mēnešiem - no marta līdz maijam, bet šim mērķim nepieciešamo kopējo summu ministre neatklāja.

Taujāta, vai Latvijas mediķiem nav vērojama tāda pārslodze kā Itālijā, Viņķele uzsvēra, ka tā par laimi vēl nav, jo "esam stadijā, kad strādājam, lai nepiedzīvotu šādu situāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!