Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir paraugiestāde, kas kontrolē citus, tāpēc tur nedrīkst būt nekādi pārkāpumi — šo argumentu, kas saskan ar premjera Aigara Kalvīša (TP) jau daudzkārt publiski pausto, visbiežāk izmanto ministri, kuri otrdien valdības sēdē balsoja par KNAB vadītāja Alekseja Loskutova neatbilstību amatam, liecina laikraksta "Diena" veiktā aptauja.
Labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) laikrakstam skaidrojusi, ka, viņasprāt, iestādei, kas citiem liek atskaitīties par katru desmitlatnieku, ir jābūt paraugam. Viņa arī paļāvās uz Kalvīša nostāju.

Tieslietu mnistrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), pārliecināts, ka Loskutovs ir pieļāvis likuma pārkāpumus, un tādas iestādes kā KNAB vadītājs savā iestādē nedrīkst pieļaut ne mazākās pretrunas ar likumu.

Veselības ministrs Vinets Veldre sprieda, ka Loskutovs par daudz ir uzticējies saviem darbiniekiem un pats nav vadījis iestādi, turklāt pārkāpumi netika novērsti jau vasarā. Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) atzinis, ka lēmums aicināt Saeimu atstādināt KNAB vadītāju vismaz īstermiņā atstās negatīvu iespaidu uz Latviju ārpolitiskajā arēnā, bet Pabriks nolēmis atbalstīt savas partijas premjeru Aigaru Kalvīti.

Kultūras ministre Helēna Demakova (TP) skaidrojusi, ka Loskutovs necentās nepilnības izlabot, "bet gan iesaistījās politiskā kampaņā, cenšoties uzburt visdažādākās sazvērestības". Aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP) arī pārliecināts, ka KNAB jābūt paraugiestādei, kurā nav pieņemami grāmatvedības pārkāpumi.

Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) savu lēmumu skaidrojis ar darba grupas ziņojumā esošo informāciju un pretrunām starp premjeru un Loskutovu, kas traucē efektīvi strādāt birojam.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) nav atbildējis laikrakstam. Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) atteicies komentēt savu lēmumu.

Izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža (ZZS) norādījusi, ka jebkuras iestādes vadītājam savā darbā jānodrošina labas pārvaldības principu ievērošana, jāpilda likumdošanā noteiktās prasības, tajā skaitā — grāmatvedības jomā. Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) skaidrojis, ka ņēma vērā arī citus faktorus, piemēram, brīdinājumus un rājienu, kas kādreiz bija Loskutovam.

Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC) savu lēmumu pamatojis ar Valsts Kontroles atzinumu un to, ka KNAB vadītājam, "kurš no visiem prasa kristālskaidru tīrību, ir jāspēj novērst šādus pārkāpumus".

Normunds Broks (TB/LNNK) jau iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka neuzskata atbrīvošanu no amata par adekvātu sodu par VK konstatētajiem pārkāpumiem, tāpēc arī atturējās balsojumā.

Komandējumu un atvaļinājumu dēļ balsojumā nepiedalījās īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP/LC), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (TP), zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) un īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!