Foto: stock.xchng
Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto koncepciju par minimālās mēneša darba algas noteikšanu turpmākajiem gadiem, kas paredz, ka minimālā mēnešalga netiks piesaistīta konkrētiem makroekonomiskajiem un citiem rādītājiem, bet tās iespējamās pārmaiņas vērtētas pēc ekonomiskās situācijas valstī un citiem rādītājiem.

LM piedāvāja kopumā trīs minimālās mēnešalgas noteikšanas pamatprincipus. Pirmais, ko atbalstīja arī Ministru kabineta komiteja, paredz minimālo mēnešalgu vērtēt pēc ekonomiskās situācijas valstī un citiem rādītājiem. Otrais variants paredz, ka minimālā alga tiek noteikta un paaugstināta vai samazināta atbilstoši darba ražīguma izmaiņām kalendārajā gadā pirms gada, kurā apstiprina jauno minimālās algas apmēru, savukārt trešais variants paredz, ka no 2012.gada minimālā alga tiek noteikta un paaugstināta tā, lai piecu gadu pārejas periodā tās neto apmērs sasniegtu 100% no Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātās iztikas minimuma patēriņa groza vidējās gada vērtības.

Pēc LM aprēķiniem, ieviešot pirmo variantu, minimālā mēnešalga 2012.gadā provizoriski varētu būt 206 lati, 2013.gadā - 212 lati, bet 2014.gadā - 218 lati. Realizējot otro variantu, minimālā alga 2012.gadā varētu būt 204 lati, 2013.gadā - 211 lati, savukārt 2014.gadā - 216 lati. Ieviešot trešo variantu, 2012.gadā minimālā mēnešalga provizoriski varētu būt 208 lati, 2013.gadā - 215 lati, bet 2014.gadā - 222 lati.

Paredzēts, ka minimālā mēnešalga tiks pārskatīta vienreiz gadā un tās apmērs un ieviešanas datums nākamajā kalendārajā gadā tiks saskaņots ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē pirms lēmuma pieņemšanas Ministru kabinetā.

Koncepcija arī paredz, ka, pārskatot minimālo algu, pārskata no valsts un pašvaldību budžeta finansēto iestāžu darbinieku mēneša darba algu skalas, palielinot tās atbilstoši budžeta iespējām un ņemot vērā minimālās algas paaugstināšanas ietekmi uz valsts kopbudžeta bilanci un makroekonomisko situāciju valstī.

Jautājums par minimālās algas apmēru tiks skatīts, strādājot pie 2012.gada valsts budžeta sagatavošanas, izvērtējot un ņemot vērā konkrētā brīža ekonomisko un fiskālo situāciju.

Koncepciju izstrādāja LM izveidota darba grupa, kurā piedalījās arī sociālo partneru pārstāvji. Vairākums darba grupas locekļu (valsts institūciju pārstāvji un piesaistītais eksperts no Latvijas Bankas) atbalsta ministrijas priekšlikumu par turpmāku minimālās algas noteikšanas pirmo variantu, kad minimālā alga netiek tieši piesaistīta konkrētiem makroekonomiskajiem un citiem rādītājiem, bet turpmāk tās pārmaiņas tiek noteiktas atbilstoši ekonomiskajai situācijai valstī, ņemot vērā plašu makroekonomisko rādītāju kopu un citus rādītājus. Krasi mainīgās valsts ekonomiskās attīstības situācijā tas ir vienīgais variants, kas ļautu elastīgi reaģēt uz makroekonomikas attīstības pārmaiņām, informē LM.

Koncepcija saskaņota NTSP šā gada 3.februāra sēdē ar sociālajiem partneriem – Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību, kas atbalsta minimālās algas noteikšanas pirmo variantu, kurš tika precizēts un papildināts ar izvērtēšanas rādītājiem minimālās algas apmēra noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!