Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, gatavojot otrajam lasījumam Ministru kabineta iekārtas likumu, vienojās, ka arī turpmāk ministriem un parlamentārajiem sekretāriem vienreiz gadā maksās prēmiju mēnešalgas apmērā un atlaišanas pabalstu triju mēnešalgu apmērā.
Komisija noraidīja "Saskaņas centra" frakcijas deputātu Aleksandra Golubova un Sergeja Dolgopolova priekšlikumu likumā noteikt: ja Ministru kabineta loceklis atkāpies pēc paša iniciatīvas ar veselības stāvokli nesaistītu iemeslu dēļ vai pēc Ministru prezidenta pieprasījuma, vai sakarā ar Saeimas izteikto neuzticību, viņš kompensāciju pēc amata pienākumu pildīšanas beigām nesaņem.

Komisijas vairākuma atbalstu neguva arī Golubova un Dolgopolova priekšlikums svītrot no likumprojekta normu, kas nosaka, ka reizi gadā, izvērtējot Ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru veikumu Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanā un valdības darba efektivitātes nodrošināšanā, Ministru prezidents var ierosināt valdības sēdē jautājumu par Ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru prēmēšanu vienas mēnešalgas apmērā.

Komisija ir vienojusies, ka ministriem un parlamentārajiem sekretāriem algas pārrēķinās pēc 2009. gada 1. janvāra.

Likumprojektā paredzēts, ka Ministru kabineta locekļa un parlamentārā sekretāra mēnešalgu piesaista Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī sabiedriskajā sektorā strādājošo iepriekšējā gada vidējās mēnešalgas apmēram, kas noapaļots pilnos latos.

Nosakot Ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru mēnešalgu, piemēros šādus koeficientus: Ministru prezidentam - 8,9, Ministru prezidenta biedram - 8,5, ministram, īpašu uzdevumu ministram - 8, parlamentārajam sekretāram - 5,4.

Likums arī noteiks, ka Ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru mēnešalgu pārrēķina katru gadu pēc valstī sabiedriskajā sektorā strādājošo iepriekšējā gada vidējās mēnešalgas apmēra publicēšanas Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā. Pārrēķināto mēnešalgu sāk izmaksāt ar kārtējā gada 1.aprīli.

Deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) komisijas sēdē nāca klajā ar priekšlikumu, ka ministriem un parlamentārajiem sekretāriem jāpiešķir sociālās garantijas, kādas patlaban bauda civildienesta ierēdņi.

Patlaban spēkā esošā likumdošana nosaka, ka civildienesta ierēdnim ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu, ja viņam nav piešķirts valsts vai pašvaldības dzīvoklis, atvaļinājuma pabalstu vienas mēnešalgas apjomā, pabalstu ģimenes locekļu nāves vai smagas nelaimes gadījumā, bērna piedzimšanas pabalstu sešu mēnešalgu apmērā, pārcelšanās pabalstu, ģimenes piemaksu 10% algas apmērā par nestrādājošo dzīvesbiedru, mācību pabalstu, kas sedz pusi no mācību izmaksām, piemaksu par darbu dzīvībai bīstamos apstākļos.

Patlaban spēkā esošais likums dod civildienesta ierēdnim tiesības reizi gadā saņemt piemaksu līdz divu darba algu apmēram, kā arī prēmijas par papildu vai intensīvu darbu.

Tomēr pēc īsas domu apmaiņas ar Tautas partijas frakcijas priekšsēdētāju Māri Kučinski, Lagzdiņš savu priekšlikumu atsauca.

Komisija neatbalstīja arī darba grupas ierosinājumu likumā noteikt, ka Ministru kabineta loceklim vai parlamentārajam sekretāram, kurš pirms stāšanās amatā pildījis valsts dienestu, tiek garantēta iespēja atgriezties valsts dienestā. Likumprojekta autori bija iecerējuši arī Ministru kabineta locekļa birojā strādājošajiem garantēt iespēju atgriezties savā iepriekšējā amatā no valsts vai pašvaldības budžeta finansētā iestādē vai ieņemt līdzvērtīgu amatu, bet deputāti atzina, ka to nebūs iespējams īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!