Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, otrajā lasījumā skatot grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, atbalstījusi priekšlikumu, kas paredz, ka pašvaldību deputātiem, ministriem un parlamentārajiem sekretāriem nebūs tiesību uz piemaksām par virsstundām un nakts darbu.

Saeimas Juridiskais birojs norāda, ka patlaban likums pieļauj, ka ministriem un pašvaldību deputātiem, kas neieņem algotus amatus domē, varētu papildu maksāts, piemēram, par nakts darbu vai virsstundām.

Lai labotu situāciju, komisija otrajā lasījumā atbalstījusi priekšlikumu, kas likumā šādas iespējas vairs nepieļaus.

Tāpat grozījumi likumprojektā paredz, ka turpmāk valsts vai pašvaldību institūcijas tām piešķirto finanšu līdzekļu ietvaros iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos vai darba līgumos varēs paredzēt ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas vai apgādājamā nāvi. Patlaban likums jau paredz, ka valsts un pašvaldību institūcijās var piešķirt vienu apmaksātu brīvdienu pirmajā skolas dienā sakarā ar bērnu skolas gaitu uzsākšanu 1. - 4.klasē un ne vairāk kā trīs apmaksātas brīvdienas sakarā ar stāšanos laulībā. Šīs papildus sociālās garantijas gan nedos tiesības pieprasīt papildu finansējumu no valsts vai pašvaldības budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!