Naudas izspiešanas no slimnīcu pacientiem un nelegālo maksājumu riska mazināšanai Labklājības ministrija (LM) piedāvā straujāk palielināt mediķu algas 2003.gadā, piesaistot papildu finansējumu, informēja LM sabiedrisko attiecību daļa.
Kā ziņots, no 2002.gada 1.oktobra mediķu algu palielināšanai piešķirti 3,2 miljoni latu. Ministrija iesaka piesaistīt papildu līdzekļus, lai nākamgad straujāk paaugstinātu mediķu algas un pacientiem nenāktos ārstiem dot naudu nelegāli.

Kā paziņojumā presei raksta LM sabiedrisko attiecību daļas pārstāve Rita Našeniece, slimnīcu menedžeriem ir jārada kvalificētiem ārstiem iespēja nopelnīt legālā veidā, skaidri atdalot tos pakalpojumus, kas ir valsts garantēti, un tos, kas ir par maksu, šādi mazinot nelegālos maksājumus.

"Tas novērstu izspiešanas risku lielās, vēl padomju gados veidotās slimnīcas, kur ir vājš slimnīcu menedžments, bet strādā augstas klases ārsti profesionāļi un pieejama moderna un dārga medicīnas tehnoloģija," presei izplatītajā paziņojumā uzsver LM.

Arī augstās medicīniskās tehnoloģijas izmantošana jāizveido par pastiprinātas kontroles objektu, iekļaujot ārpusslimnīcas kontroles institūcijas, ja nepieciešams, arī Ekonomisko policiju, uzskata LM.

Kā vēl vienu variantu naudas izspiešanas un nelegālo maksājumu riska mazināšanai LM iesaka slimnīcu ētikas komisiju veidošanu, norādot, ka sabiedrībā varētu sākt diskusijas par neatkarīgu ombudspersonu jeb tā dēvēto ombudsmeņu institūciju izveidi slimnīcās.

"Pacienti jāturpina izglītot par savām tiesībām un tiesībsargājošām institūcijām jāmeklē iespējas, kā vērsties pret šādām darbībām, ja nepieciešams, strādājot arī pie likuma normu mainīšanas," uzsver ministrija.

Kā informē LM pārstāve, labklājības ministrs Viktors Jaksons, runājot ar žurnālistiem pēc tikšanās ar Latvijas Ārstu biedrību, uzsvēris, ka viņam ir tikai viens viedoklis: "Pacientam, kam ir apdrošināšana, ir tiesības saņemt tos pakalpojumus, kas ir apdrošināšanas pakalpojumu grozā valsts pasūtījuma ietvaros, nemaksājot par tiem papildus."

LM noraida vakar masu medijos izskanējušo informāciju, ka Viktora Jaksona un Ārstu biedrības tikšanas laikā abām pusēm esot bijis kopīgs viedoklis par to, ka varētu legalizēt nelegālos maksājumus ārstiem, informē LM sabiedrisko attiecību daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!