Foto: DELFI

Ministrijām ir iebildumi pret iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu, tomēr Iekšlietu ministrija (IeM) cer, ka plāna saskaņošanu un pieņemšanu izdosies realizēt jau tuvākajā laikā, ceturtdienas rītā Latvijas Radio teica iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Šodien turpinās plāna saskaņošana ar atbildīgajām institūcijām, tomēr IeM saņēmusi diezgan daudz iebildumu no citām ministrijām.

Pagājušajā nedēļā, kamēr situācija vēl nebija tik nopietna, ministru sniegtā atbilde bijusi salīdzinoši ierēdnieciska, ko gan varot saprast, tomēr ministre pauda cerību, ka tagad saskaņošana notiks sekmīgāk un plānu izdosies pieņemt nākamās nedēļas sākumā.

Patlaban nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits, taču IeM lēš, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu. Patlaban paredzēts, ka bēgļu ierašanās gadījumā tos izvietotu viesnīcās, nevis kādās speciālās nometnēs. Tāpat daļa varētu mitināties pie radiem vai paziņām.

IeM arī iestājas par to, ka potenciālajiem atbraucējiem Latvija izsniegtu humāno vīzu ar tiesībām strādāt Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau runājusi ar uzņēmējiem, tāpēc ministre cer, ka nebūs problēmas ukraiņu nodarbināšanai.

Politiķe arī informēja, ka patlaban situācija uz Latvijas austrumu robežas ir nemainīga.

Jau ziņots, ka nepieciešamības gadījumā apmaksājot izdevumus par izmitināšanu viesnīcās, rosinot pabalstu izmaksu un citus pasākumus iespējamo Ukrainas bēgļu uzņemšanai, Latvija varētu atvēlēt līdz 34,7 miljoniem eiro.

IeM izskatīšanai valdībā sagatavojusi pasākumu plāna projektu personu no Ukrainas masveida ierašanās gadījumā Latvijā. Patlaban projekts ir nosūtīts saskaņošanai 13 ministrijām.

IeM skaidro, ka Krievijas radītais apdraudējums Ukrainai, var izsaukt Ukrainas iedzīvotāju došanos bēgļu gaitās, tai skaitā masveidā nonākot arī Latvijā.

Prognozēts, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu no Ukrainas, ja tur sāktos karadarbība.

Pasākumu plānā noteikti pasākumi divās sadaļās - pirmā sadaļa attiecas uz masveidā ieradušos personu no Ukrainas uzņemšanu, otrā sadaļa - uz izmitināšanu.

Plāns būs jāapstiprina valdībā un pēcāk arī Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!