Foto: LETA
Līdzīgi kā visos sektoros arī ministriju resoros un citās centrālajās iestādēs pieaug vidēja darba samaksa. Ministrijās strādājošajiem atalgojums nepilna gada laikā audzis par 5,1%, bet sabiedriskajā sektorā alga visvairāk pieaugusi tiesnešiem - par vairāk nekā trešdaļu.

Par to liecina Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai paredzētā valdības otrdien apstiprinātā informācija par cilvēkresursu efektīvu pārvaldību publiskajā sektorā.

Ziņojumā teikts, ka 2011.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2010.gada trešo ceturksni sabiedriskajā sektorā darba samaksa pieaugusi par 3,7%, vispārējā valdības sektorā - par 3,6% un privātajā sektorā - par 5%. Šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada 4.ceturksni ministriju resoros vidējā darba samaksa pieauga no 469 latiem līdz 493 latiem jeb par 5,1%.

Tas skaidrojams ar minimālās mēneša darba algas paaugstināšanos no 180 latiem līdz 200 latiem jeb par 11,1% ar šā gada 1.janvāri. Tāpat atalgojuma pieaugums valsts sektorā strādājošajiem skaidrojams ar 2011.gada 16.jūnija grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz kompetentāko darbinieku motivēšanu – iespēju noteikt piemaksu par personīgo darba ieguldījumu un darba kvalitāti.

Vislielākais vidējās darba samaksas pieaugums ir vērojams Augstākajā tiesā, Satversmes tiesā, Tiesu administrācijā un Prokuratūrā. Atalgojuma pieaugums ir saistīts ar tiesnešu un prokuroru iekļaušanu Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ar 2011.gada 1.janvāri, kā rezultātā būtiski pieauga viņu atalgojums.

Piemēram, rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu un apgabaltiesu tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 43%, bet Augstākās tiesas tiesnešu atalgojums – par 38%. 2011.gada sākumā tiesnešiem un prokuroriem izmaksāta arī vienreizēja kompensācija, kas noteikta attiecīgajos likumos.

Valdība atzīst mēnešalgu atšķirības vienāda nosaukuma amatos dažādās ministrijās, kas ir skaidrojamas ar dažādas sarežģītības un atbildības pakāpes veicamajām funkcijām. Tā rezultātā, klasificējot amatus saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogu, vienas saimes amatiem var noteikt atšķirīgus līmeņus un tādējādi atšķiras arī mēnešalgu grupas.

Savukārt salīdzināmu amatu mēnešalgu izmaiņas laika periodā no 2010.gada decembra līdz 2011.gada septembrim nav būtiskas un ir skaidrojamas ar personāla izmaiņām konkrētā ministrijā. Proti, esošā darbinieka vietā pieņemot jaunu darbinieku, iespējams noteikt viņam vai nu augstāku, vai zemāku mēnešalgu. Tā kā darbinieku skaits katrā amatu saimē konkrētā mēnešalgu grupā nav liels (1–6 darbinieki), tad vidējā mēnešalga var svārstīties, teikts informatīvajā ziņojumā.

Lai pilnveidotu atlīdzības politikas izstrādi sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem, tiks turpināta motivācijas sistēmas pilnveide kompetentāko darbinieku stimulēšanai, koncentrējoties uz labākajiem un spējīgākajiem darbiniekiem, proti - darbinieks, kura ieguldījums ir lielāks un rezultāti labāki, saņem augstāku atalgojumu, norāda valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!