Foto: Valsts kanceleja

Ministrijas patlaban gatavo priekšlikumus vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai, kurus valdība varētu skatīt nākamnedēļ, otrdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers uzsvēra, ka visas sabiedrības interesēs ir panākt plašu vakcinācijas pret Covid-19 aptveri, tāpēc Kariņš sagaida, ka ministrija jau nākamnedēļ varētu nākt klajā ar priekšlikumiem vakcinācijas veicināšanai.

Vaicāts, vai valdība varētu atgriezties pie jautājuma par darba devēja tiesībām atlaist nevakcinētu darbinieku, ņemot vērā, ka patlaban šāda iespēja nepastāv, turklāt Saeima šādu priekšlikumu neatbalstīja, Kariņš atzina, ka šajā jautājumā nekas nemainīsies un valdībai būs jāstrādā esošo likumu ietvaros.

Vienlaikus Ministru prezidents uzsvēra, ka patlaban svarīgāk ir nodrošināt, lai cilvēki vakcinētos pret Covid-19.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sacīja, ka šis ir plašāks politisks jautājumus un, ņemot vērā tā nozīmību, būtu izlemjams visai koalīcijai un valdībai kopīgi, bet "Veselības ministrija pilnīgi noteikti redz tehniskas iespējas risināt jautājumus par epidemioloģiski drošas vides īstenošanu arī ar tiem līdzekļiem, ko mums dod šobrīd esošie Ministru kabineta noteikumi".

Tāpat viņš minēja, ka arī šobrīd Latvijā pastāv regulējums attiecībā uz citiem vakcīnu veidiem, kurš nosaka pienākumu profesionālu darba pienākumu veikšanai vakcinēties ar konkrētiem vakcīnu veidiem, piemēram, mežizstrādes jomā tas ir ērču encefalīts vai mediķiem – hepatīts.

"Analoģisku regulējumu Veselības ministrija var piedāvāt, vienlaikus jāsaprot, ka šāds esošais regulējums neparedz kādas tiesības darba devējiem vērsties pret tiem darba ņēmējiem, kuri šādu soli nespertu," sacīja Pavļuts, piebilstot, ka jebkurā gadījumā ir jāizdiskutē visi juridiskie un politiskie praktiskie aspekti, kas ir saistīti ar šo jautājumu risināšanu.

Jebkurā gadījumā ir jāpanāk vēlamais rezultāts – vienprātība valdībā, kā arī sabiedrības izpratne par to, kādēļ tas ir nepieciešams, uzsvēra Pavļuts.

Savukārt Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis atzina, ka ministrijas ir lūgtas sagatavot priekšlikumus, kādos apstākļos un pie kādiem saslimstības rādītājiem būtu ieviešami konkrēti epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Jau vēstīts, ka valdība pagājušajā nedēļā atsauca Vakcinācijas likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!