Joprojām nav skaidrības par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma pārdali, jo ministrijas nav sniegušas priekšlikumus, kā panākt Eiropas atbalsta izmantošanu, tai skaitā arī informācijas un sakaru tīklu attīstībai ģeogrāfiski attālinātajās teritorijās.
Kā liecina Finanšu ministrijas apkopotā informācija, Satiksmes ministrijas pārziņā esošajai Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) nacionālajai programmai par informācijas un sakaru tīklu attīstību ģeogrāfiski attālinātajās teritorijās, paplašinot augstas kvalitātes platjoslas tīklus, nav izstrādāta nepieciešamā dokumentācija.

Kopumā platjoslas tīklu attīstībai varētu piesaistīt 5,7 miljonus latu. Lai gan līdz iepriekš noteiktajam termiņam Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts bija iesniedzis projektu pieteikumu sarakstu, tomēr tas bijis bez pamatojuma.

Nepieciešamo dokumentāciju nesteidz izstrādāt arī Ekonomikas ministrija Eiropas Sociālā fonda (ESF) grantu shēmai par konsultācijām komercdarbības un pašnodarbinātības uzsācējiem. Kopumā šim mērķim varētu piesaistīt atbalstu 3,4 miljonu latu apmērā.

Savukārt Ekonomikas ministrijas ESF grantu shēmai par nodarbināto personu pārkvalifikācijas veicināšanu, kam varētu piesaistīti 5,6 miljonus latu, netiek iesniegti projektu pieteikumi.

Finanšu ministrija bija ierosinājusi veikt finansējuma pārdali, lai neapgūtos līdzekļus novirzītu citām aktivitātēm, kur ES fondu atbalsts tiek izmantots efektīvāk. Tomēr struktūrfondu uzraudzības komiteja šo ierosmi neatbalstīja, un ministrijas līdz janvāra sākumam varēja veikt nepieciešamos darbus, lai ES līdzekļi tiktu novirzīti sākotnēji paredzētajiem mērķiem.

Līdz noteiktajam termiņam no ministrijām nav saņemta pieprasītā analīze par ESF aktivitāšu ieviešanas progresu un ar ieviešanu saistītajām problēmām. Tāpēc Finanšu ministrija ir atkārtoti aicinājusi līdz 6.februārim atbildīgās institūcijas iesniegt pieprasīto informāciju, lai varētu sagatavot kvalitatīvu priekšlikumu struktūrfondu uzraudzības komitejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!