Foto: F64

Veselības ministrija (VM) apkopojusi ministriju ieteikumus, kā vajadzētu veicināt vakcinācijas aptveri Latvijā, ko otrdien, 6. jūlijā, VM prezentēja valdības sēdē.

Ministrijas lielākoties piedāvā izskatīt stingrākas prasības pret cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies kā arī noteikt vakcināciju par obligātu prasību, piemēram, Satiksmes ministrija (SM), izvērtējot SM kapitālsabiedrību un padotības iestāžu darbinieku saslimšanas ar Covid-19 iespējamo ietekmi uz uzņēmuma darbības nepārtrauktību, rosina noteikt atsevišķu darbinieku vakcināciju par nepieciešamu amata pienākumu veikšanai.

Aizsardzības ministrija (AM) rosina noteikt vakcināciju kā nepieciešamu darba pienākumu veikšanai atsevišķām nozarēm, kurās ir augsts epidemioloģiskās drošības risks. Tāpat arī noteikt stingrus epidemioloģiskās drošības pasākumus nevakcinētajiem, apmeklējot sabiedriskas vietas, lai mazinātu kopējos sabiedrības riskus, norāda AM.

Ministriju plānotās aktivitātes vakcinācijas aptveres veicināšanai izstrādātas, pamatojoties uz šā gada 30. jūnija Ministru prezidenta rezolūciju Nr. 2021-1.1.1./34-34.

VM piedāvā pārskatīt finanšu stimulus ģimenes ārstiem par vakcinācijas aptveres sasniegšanu, tāpat arī organizēt informatīvos materiālus un izglītojošus reģionālos seminārus ģimenes ārstiem, t.sk. statistiskās informācijas par praksē reģistrēto iedzīvotāju vakcināciju, saslimšanu un mirstību ar Covid-19.

Vēl VM plānos ietilpst iedzīvotāju apzvanīšanas paplašināšana un ģimenes ārstu iesaistīšana pacientu uzrunāšanā, papildus resursa piesaiste ģimenes ārsta praksēs, rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšana vakcinācijas procesā iesaistītajām ģimenes ārstu praksēm, pakāpeniska pāreja uz ģimenes ārstu obligātu iesaisti vakcinēšanas procesā, Covid-19 vakcinācijas loterijas organizēšana sadarbībā ar sabiedriskajiem medijiem un publicitātes kampaņu, iedzīvotāju motivācijas programma, piedāvājot kultūras un izklaides iespējas (biļetes balvās), nacionāla mēroga kampaņas organizēšana daudzveidīgos mediju kanālos ( TV, prese, radio, vide, interneta portāli).

Tāpat VM plāno īstenot komunikācijas aktivitātes (informēšanas kampaņa nacionālajos un reģionālajos medijos, informatīvie materiāli), informēšanas pasākumus digitālajā telpā par vakcinācijas pret Covid-19 drošumu un nepieciešamību, kā arī izbraukuma vakcinācijas intensitātes palielināšanu iedzīvotāju pulcēšanās vietās, pasākumos, darba vietās.

Kā valdības sēdē otrdien sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), no 12. jūlija plānots īstenot komunikācijas kapaņu vidē, kas sauksies "Bez vakcīnas nav uzvaras".

Labklājības ministrija (LM) piedāvā tikšanās, seminārus, vēstules nozares pārstāvjiem, lai akcentētu vakcinācijas nepieciešamību, kā arī aktualizēt rīcības plānu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Tikšanās ar darbiniekiem un informatīvās kampaņas plāno īstenot vēl vairākas ministrijas, piemēram, AM, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Finanšu ministrija (FM).

Valsts ieņēmumu dienests plāno uzrunāt iestādes darbiniekus, nosūtot aicinājumu ikvienam vakcinēties, norādot uz vakcinācijas nozīmīgumu.

Iekšlietu ministrija (IeM) izstrādās un sadarbībā ar padotības iestādēm veiks nozarē strādājošo anonīmu anketēšanu, lai noskaidrotu, kādu iemeslu dēļ daļa nodarbināto izvēlas nevakcinēties. Atbilstoši aptaujas datiem veiks mērķtiecīgas komunikācijas aktivitātes.

Tieslietu ministrija (TM) dažādos iespējamos veidos motivēs tieslietu sektorā strādājošos doties vakcinēties reģionālo izbraukumu vakcinācijas ietvaros.

Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) turpinās sadarbību ar pašvaldībām, lai veicinātu to iesaisti iedzīvotāju vakcinācijas nodrošināšanā un informatīvo materiālu izplatīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!