Aizsardzības, Vides un Finansu ministrijām nepieciešamas teritorijas Rīgas vēsturiskajā centrā savu funkciju nodrošināšanai, bet Izglītības ministrija un Kultūras ministrija norāda, ka jaunbūves vēsturiskajā centrā nav pieļaujamas.
Šādu informāciju par teritorijām valsts funkciju nodrošināšanai Rīgas vēsturiskajā centrā valdībai otrdien sniegs īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš, BNS uzzināja valdības Komunikāciju departamentā.

Pēc ministra apkopotajiem datiem Aizsardzības ministrija uzskata, ka "militāra rakstura pasākumu organizēšanai" pilsētas vēsturiskajā centrā nepieciešams laukums, vismaz 110 reiz 40 metru liels, kā arī vietas karogu mastu izvietošanai. Ministrija jau vērsusies Rīgas domē ar šādu prasību.

Savukārt Finansu ministrija uzskata, ka pilsētas vēsturiskajā centrā nepieciešama teritorija Valsts ieņēmumu dienesta jaunās speciāli projektētās ēkas būvēšanai. Pašlaik VID atrodas vienā ēkā ar Finansu ministriju.

Tāpat ministrija uzskata, ka nepieciešams paredzēt "Valsts nekustamā īpašuma aģentūras" vajadzībām teritorijas Zaķusalā, aptverot teritoriju no Salu tilta līdz Radio un televīzijas centra augstceltnei, kā arī saglabāt jau paredzēto teritoriju Uzvaras parka ziemeļu daļā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija norāda, ka tai savu funkciju nodrošināšanai trūkst telpas aptuveni 600 kvadrātmetru platībā. Tuvākajos 15 - 20 gados ministrijai Rīgas vēsturiskajā centrā būs nepieciešamas papildus telpas aptuveni 2500 kvadrātmetru platībā. Ministrijai arī nepieciešama autostāvvieta aptuveni 10 transporta līdzekļiem, kuru tā vēlas izvietot netālu no ministrijas ēkas.

Izglītības un zinātnes ministrija uzskata, ka jaunbūves Rīgas vēsturiskajā centrā var izjaukt esošo komunālo sistēmu funkcionēšanu un arhitektūras veidolu, tāpēc Rīgas vēsturiskais centrs jāsaglabā esošajā stāvoklī.

Kultūras ministrija norāda, ka nav pieļaujama kardināla iejaukšanās Rīgas vēsturiskā centra struktūrā, izveidojot liela apjoma ēkas valsts funkciju veikšanai. Ministrija arī atbalsta Rīgas domes attīstības plānā paredzētās iespējas valsts un starptautiskām iestādēm rezervēt attiecīgas teritorijas Pārdaugavā, Uzvaras parka ziemeļu daļā. Citām ministrijām nav īpašu prasību un ieteikumu, liecina Krūmiņa apkopota informācija.

Pēc Rīgas vēsturiskā centra iekļaušanas UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā 1998.gadā, sākās diskusijas par centra saglabāšanu un apbūvi. Vēl iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome gada sākumā nolēma izstrādāt centra saglabāšanas un attīstības plānu, bet pēc domes vadības pārmetumiem no darba aizgāja plāna izstrādes vadītājs Andris Roze un darbs apstājās.

Pašlaik domes Attīstības komiteja apstiprināja priekšlikumus apbūves moratorija izsludināšanai Rīgas centrā līdz plāna izstrādei, bet darbs pie paša plāna vēl tikai sākas. Dome saskaņo viedokļus ar Vides ministriju un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!