Foto: F64

Noslēdzoties pusgadu ilgušajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, ministrijas saviem darbiniekiem sākušas izmaksāt prēmijas, lai pateiktos par padarīto darbu, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Veselības ministrija (VM) ir viena no pirmajām, kas tās izmaksājusi. Prēmijas saņēmuši 28 darbinieki, kuriem kopumā izmaksāti 50 900 eiro. Prēmiju apmērs ir plašs – no 378 līdz pat 4466 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tās izmaksātas algas, pusotras vai divu algu apmērā, ņemot vērā katras personas darba intensitātes pakāpi, kā to paredz valdības noteikumi, skaidro ministrijā.

"Par labi padarītu darbu, tas ir viens. Bet es gribētu uzsvērt arī to, ka Veselības ministrijas darbinieki ir vieni no viszemāk atalgotajiem ministriju līmenī. Un, ņemot vērā to, lai motivētu savus darbiniekus, šīs prēmijas tika izmaksātas," komentēja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Prēmiju izmaksāšanu sākusi arī Iekšlietu ministrija, neprecizējot gan, cik darbinieku un kādā apmērā prēmēti. Tieslietu ministrija prēmijas maksās 56 darbiniekiem, bet Labklājības ministrija – 39.

Pārējās ministrijas vēl turpina vērtēt savus darbiniekus. Ekonomikas ministrijā uz papildu atlīdzību pretendē ap 70 darbinieku, bet vislielākais skaits prezidentūrā nodarbināto – ap sešiem simtiem – bijis Ārlietu ministrijā (ĀM). Lēmums, kurus cilvēkus prēmēt, ĀM tiks pieņemts divu mēnešu laikā.

Prēmijas plāno izmaksāt visas ministrijas, izņemot Finanšu ministriju, kas nolēmusi saviem darbiniekiem pateikties, piešķirot papildu atvaļinājuma dienas.

Kā liecina ministriju sniegtās atbildes, tām ir atšķirīga pieeja darbinieku prēmēšanā. Tā, piemēram, Labklājības ministrija prēmējusi darbiniekus, kuru darba intensitāte prezidentūras laikā novērtēta kā vidēja vai augsta. Savukārt, piemēram, VM prēmējusi arī tos darbiniekus, kuriem bijusi pamatintensitāte.

Latvija prezidentūrai sāka gatavoties pirms diviem gadiem, un ĀM lēš, ka kopumā trīs gadu periodā prezidentūras tiešie izdevumi nepārsniegs 60 miljonus eiro. Precīzi aprēķini gaidāmi nākamajā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!