Foto: LETA

Virknē ministriju un centrālo valsts iestāžu joprojām “atkārtojas vecās kaites” gan attiecībā uz īpašumu apzināšanu, gan naudas pieprasīšanu vienām vajadzībām, bet tās tālāku pārdalīšanu citām, pirmdien intervijā Latvijas Radio atzina Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.

Viņš sacīja, ka VK pabeigusi revīziju 24 no 26 iestādēm – Veselības un Izglītības un zinātnes ministrijās darbs vēl nav pabeigts.

Pēc viņa teiktā, revīzijās secināts, ka tā dēvētās vecās kaites saistītas ar īpašumu uzskaitīšanu un tas parādās attiecībā uz valsts nākotnes vajadzību apzināšanu, proti, cik būs nepieciešams tērēt nākotnē.

VK tāpat revīzijās pētījusi izdienas pensijas – šī sistēma gan vērtēta arī iepriekš un VK jau iepriekš aicinājusi to pārskatīt. Savukārt šobrīd iestādes, kurās šīs pensijas pienākas, ir centušās aplēst, kāds pensiju apjoms pienākas šo pensiju izmaksai un tagad valstij var nākties vērtēt, "vai izdienas pensiju sistēma tāda kā tā ir tagad, nav pārāk smaga mūsu budžetam," sacīja VK pārstāvis.

Viņš atzīmēja, ka katru gadu izdienas pensionāriem tiek izmaksāti miljoni un arī nākotnē tiks izmaksāti miljoni, tāpēc aktualizēts šis jautājums. Tāpat arī šo pensiju piešķiršanas principi esot vienoti un pamatoti.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja, ka šobrīd pirmo reizi aplēsts kopējais saistību apjoms izdienas pensiju izmaksām, kas ir "milzīgs" – 4,5 miljardi eiro. Tieši tāpēc tas ir ļoti nopietns signāls pārdomāt, vai valsts šādu saistību apmēru var atļauties un kā tas saistāms ar vecuma pensiju sistēmu, kā arī apdomāt, vai ar izdienas pensiju sistēmu netiek grauta vecuma pensiju sistēma.

Tas noteikti kalpos kā viela pārdomām, jo, kad ir zināms finanšu apjoms, kas ir "milzīgs", tas ir nopietns arguments, kāpēc par to vajag domāt, sacīja Krūmiņa.

Ministrijām kopumā sniegti teju 70 ieteikumi un ministrijas tos apņēmušās īstenot.

Sīkāku informāciju par revīzijās konstatēto VK paredzējusi sniegt pirmdien preses konferencē.

VK ir pabeigusi ikgadējās finanšu revīzijas ministrijās un centrālajās valsts iestādēs, sniedzot atzinumus par 2019. gada pārskatu sagatavošanas pareizību un vairākiem atbilstības jautājumiem –par to, vai ministriju un centrālo iestāšu pieprasītie naudas līdzekļi tiek izlietoti tiem paredzētajiem mērķiem.

2019. gads ir bijis zīmīgs ar to, ka pirmo reizi institūcijas savos gada pārskatos iekļāva aplēses par saistībām pret izdienas pensiju saņēmējiem, ko gadu gaitā ir uzņēmusies valsts, iepriekš atzīmējusi VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!